Satsingsområder
Barneombudets strategi for 2025 - 2027
Ny strategi 2025-2027
De aller fleste barn i Norge har det bra. Det store flertallet har det godt med familien sin, trives på skolen, er med på aktiviteter, har venner og framtidstro. Men noen barn vokser opp med større sårbarhet og økt risiko for opphopning av negative faktorer som påvirker barndom og utvikling. Samtidig som Barneombudet er opptatt av at vi som felleskap skal bygge videre på en solid grunnmur under den norske barndommen, må det være et særlig sikkerhetsnett for barn som har ekstra behov for hjelp og støtte.
-
Les hele forordet til barneombud Mina Gerhardsen Les mer+ Lukk-
De aller fleste barn i Norge har det bra. Det store flertallet har det godt med familien sin, trives på skolen, er med på aktiviteter, har venner og framtidstro. Men noen barn vokser opp med større sårbarhet og økt risiko for opphopning av negative faktorer som påvirker barndom og utvikling. Samtidig som Barneombudet er opptatt av at vi som felleskap skal bygge videre på en solid grunnmur under den norske barndommen, må det være et særlig sikkerhetsnett for barn som har ekstra behov for hjelp og støtte.
FNs barnekonvensjon gir barn rett til å utvikle sitt fulle potensial. Vi må støtte opp om det som bidrar og ta ned barrierene som er i veien for dette målet.
Det er godt dokumentert at tidlig innsats overfor barn og unge, gjennom gode barnehager, tilgjengelig helsetilbud og god foreldrestøtte, vil bidra til å forebygge for støtte fra hjelpeapparatet etter hvert som de blir eldre. Forskningen er klar på at de første månedene og årene betyr mye for hvordan både barndom og voksenliv vil bli. Investeringer som hjelper sårbare familier med å lykkes fra start, er det som gjør den aller største forskjellen. Barneombudet vil derfor særlig prioritere å jobbe med tidlig innsats i strategiperioden. Vi har ambisjoner om at norsk forvaltning i enda større grad klarer å ivareta barn og deres familier sine behov på et tidlig tidspunkt. Slik vil barn som trenger det, opplever å få den tilretteleggingen, bistanden og oppfølgingen de har krav på.
De universelle løsningene er grunnmuren. Med universelle tiltak som treffer alle, treffer vi også de som trenger det mest. Tidlig oppfølging fra helsestasjonen, barnetrygd, en trygg barnehage, en god skole, fritidstilbud alle kan delta på og lavterskeltilbud i helsetjenesten er viktige investeringer. Samtidig må Barneombudet fremme interessene og rettighetene til de barna som også trenger noe mer, for å sikre at også deres rettigheter til positiv utvikling og muligheter ivaretas. For å innfri barnekonvensjonens mål for alle barn, trengs det en ekstra innsats for noen
FNs barnekonvensjon gir barn rett til å bli hørt og en plikt for alle beslutningstakere om å vurdere og vektlegge barnets beste i sine beslutninger. Barneombudet skal jobbe for økt kunnskap om barnets beste og barns rett til å bli hørt, slik at forvaltningen ivaretar dette i utformingen av all politikk og tiltak som berører barn.
Samfunnsoppdrag og arbeidsmetoder
Barneombudets samfunnsoppdrag er å jobbe for at barns behov, rettigheter og interesser blir tatt hensyn til på alle samfunnsområder. Vi skal særlig følge med på at lovgivningen som skal verne om barns interesser blir fulgt, og at norsk lov samsvarer med de forpliktelsene Norge har etter FNs barnekonvensjon.
Vi er et nasjonalt, uavhengig overvåkningsorgan for barns rettigheter. Vi skal på eget initiativ, eller som høringsinstans, ivareta barns interesser i forbindelse med planlegging og utredning på alle områder.
Les mer om våre arbeidsmetoder:
-
1. Overvåking Les mer+ Lukk-
Overvåking bruker vi for å samle og bearbeide kunnskap gjennom informasjon fra barn og unge, forskning på området, møter med organisasjoner, innsyn i enkeltsaker og medvirkningsprosesser med barn og unge.
På bakgrunn av dette lager vi rapporter og annen skriftlig dokumentasjon som vi bruker overfor politiske myndigheter og samfunnet for øvrig.
-
2. Påvirkning Les mer+ Lukk-
Påvirkning bruker vi for å gi informasjon om Barneombudets syn i faglige spørsmål - gjennom møter med offentlige myndigheter og politikere, høringssvar, brev til offentlige myndigheter, innspill til offentlig nedsatte utvalg, anmodninger om tilsyn, innspill i høringer på stortinget, og ellers gjennom vårt kommunikasjonsarbeid.
-
3. Opplæring Les mer+ Lukk-
Opplæring bruker vi for å bidra til at offentlige myndigheter skal ha nødvendig kunnskap om barnekonvensjonen.
Dette gjør vi gjennom foredragsvirksomhet om barnekonvensjonen, nettsider som gir informasjon om barns rettigheter og samarbeid med aktører som kan bidra til å spre informasjon om barns rettigheter.
-
4. Veiledning Les mer+ Lukk-
Veiledning bruker vi for å bidra til at privatpersoner, fortrinnsvis barn og unge, skal kunne ha noen å henvende seg til om de ikke opplever å bli hørt av offentlige myndigheter.
Barneombudet behandler ikke enkeltsaker, men vi svarer på alle henvendelser fra privatpersoner der vi veileder og henviser til riktig instans.
Satsingsområder
Vi skal jobbe for at alle barn får en god start på livet
Vi vet at de første årene i et barns liv er av stor betydning for barns utvikling og helse. utviklingen bygger dels på modning og dels på de erfaringer barnet gjør i møte med sine omsorgspersoner og familiens livssituasjon.
For å bidra til at alle barn får en god start på livet og får ivaretatt sin rett til utvikling vil vi særlig jobbe for at:
- alle barn gis et godt utgangpunkt for god helse gjennom helsefremmende omgivelser.
- kunnskapsbaserte tiltak tas i bruk til barn og familier som trenger hjelp og støtte på ulike livsområder
- alle barn opplever mestring og inkludering i barnehage og tidlige skoleår
- alle barn får ivaretatt sine rettigheter uten noe for form diskriminering på bakgrunn av kjønn, etnisitet, religion, språk, legning eller funksjonshemming.
- alle forvaltningsnivåer har en felles forståelse av hva godt forebyggende arbeid er
- alle barn som av ulike grunner trenger spesialisert hjelp, omsorg og beskyttelse får tilgang på det til rett tid.
Vi skal bygge våre innspill og kunnskap på hva barn og unge forteller oss
Barns rett til å bli hørt er en grunnleggende rettighet. Vi vet at gjennom bedre involvering av barn og unge i alle prosesser får vi bedre beslutningsgrunnlag for de rådene vi gir.
For å bidra til at barns rett til å bli hørt ivaretas vil Barneombudet jobbe for å:
- utvikle våre egne metoder for å bidra til bedre medvirkning fra barn og unge
- inkludere barns perspektiv i arbeidet med våre innspill til beslutningstakere
Vi skal bidra til at offentlig sektor ivaretar sitt ansvar for å utrede barns beste
Både Grunnloven og FNs barnekonvensjon gir en plikt til å vektlegge barnets beste i alle saker som angår barn. Dette er en regel som nå er tatt inn i veilederen til utredningsinstruksen, og Barneombudet har selv utarbeidet et eget e-læringsverktøy til hjelp for saksbehandlere og andre som jobber med barn. Gjennom bedre synliggjøring av hvilke konsekvenser et tiltak har for barn og hvilke handlingsalternativ som er til deres beste, mener Barneombudet at vi får bedre beslutninger for barn.
For å bidra til at dette gjennomføres vil Barneombudet jobbe for at:
- alle relevante offentlig ansatte som har ansvarsområder som påvirker barn har tatt e-læringsverktøyet til Barneombudet
- barns rett til medvirkning ivaretas i alle offentlige beslutninger, og utredningsarbeid
- vi har gode rutiner for å inkludere barnet beste-vurderinger i våre innspill til beslutningstakere