Innspill til fosterhjemsmelding: Fosterheim – ein trygg heim å bu i (Meld. St. 29)

Fosterhjemsområdet har behov for et kraftig løft. Mange har beskrevet dagens situasjon som krise. Det er i dag over 250 barn som venter på fosterhjem. Myndighetene sliter med å rekruttere og beholde gode fosterhjem. I fosterhjemsundersøkelsen svarte kun 25 % at de kunne tenke seg å påta seg et nytt oppdrag og bare 34,5 % at de vil anbefale andre å bli fosterhjem. Dette er alvorlige tall. Spesielt når vi vet at 9 av 10 barn under offentlig omsorg bor i fosterhjem.

Uten et tilstrekkelig antall fosterhjem vil ikke staten kunne ivareta sin plikt etter Barnekonvensjonen til å gi barn et godt alternativt omsorgstilbud. Investering i fosterhjem vil også ha stor samfunnsøkonomisk verdi. Barn som vokser opp i fosterhjem framfor i institusjon vil i større grad gjennomføre skolegang, delta i arbeidslivet, ha bedre helse og bedre livskvalitet.

Vi mener det særlig er tre hovedområder som må styrkes i fosterhjemsomsorgen:

  1. Barnas rettigheter, inkludert retten til familieliv
  2. Fosterforeldre må få tilstrekkelig rettslige, strukturelle og økonomiske rammer
  3. Barna må sikres forutsigbarhet og stabilitet under offentlig omsorg

Barneombudet støtter retningen i fosterhjemsmeldingen, og mener flere av forslagene vil være viktig for å sikre barna gode og stabile omsorgsbaser. Blant annet bedre oppfølging av fosterhjem, mer beslutningsmyndighet til fosterforeldre, stabilitet i fosterhjemmet og de økonomiske rammene.

Vi har i denne høringsrunden trukket ut tre punkter som vi mener ikke er godt nok omtalt i meldingen. Disse innebærer en anbefaling til Stortinget om å anmode regjeringen om å:

  1. Utrede når det inntrer en rett til familieliv mellom barn og fosterfamilie og hvilke rettigheter som skal følge med retten til familieliv
  2. Sørge for at barnets beste alltid skal være førende for samvær
  3. Vurdere om barnets beste skal være avgjørende for om gjenforeningsmålsetningen opprettholdes når det treffes vedtak om omsorgsovertakelse, samt gi føringer for når gjenforeningsmålet skal oppgis.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev