Bekymret for mistenkte barns rettsikkerhet
Barneombudet har overtid påpekt overfor Justis- og beredskapsdepartementet en bekymring for mistenkte barns rettigheter. Det er særlig fire problemstillinger vi løfter frem.
- Det er nødvendig å styrke kompetanse om barns utvikling og særlige sårbarhet hos dem som møter barn og unge under etterforskning, i avhør og i den etterfølgende rettsprosessen.
- Barn og unges behov og rett til informasjon som er tilpasset deres alder og utvikling. Å forstå sin egen situasjon er en grunnleggende rettssikkerhetsgaranti som gjelder også for barn.
- Barn og unge har særlig behov for støtte fra en voksen som kan ivareta deres rettigheter og interesser. Departementet bør vurdere om det skal være en plikt til å ha verge og forsvarer til stede i avhør av mindreårige, og om det bør gjelde et unntak for mindre alvorlige saker.
- Avhørsmetodikken må gjenspeile utviklingsnivået til barnet. Det er behov for utvikling av en avhørsmodell tilsvarende den som er utviklet for barn som vitner og fornærmet og som benyttes i barnehusene. Kravene til kompetanse hos avhører bør styrkes.
«Silje-saken» har rettet søkelys på mistenkte barns rettigheter. Statssekretær Hans-Petter Aasen kommenterte også saken og uttalte: «Regjeringen er i gang med å se nærmere på eventuelle behov for lovendringer og kartlegger politiets og domstolenes praktisering av gjeldende regelverk om oppfølging av forsvarer for mindreårige mistenkte».
I brevet ber vi departementet gjøre oss kjent med hvilke endringer som vurderes, og ber om skriftlig tilbakemelding på dette.