2. august 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Vil ikke bo med mamma eller pappa

Bor i Spania hos bestemor. Bestemor har ved midlertidig dom av spansk domstol fått foreldreansvar. Nå vil retten at jeg og broren min på 6 skal tilbake til pappa og stemor og mamma (skilt). Vi vil ikke fordi de mishandler oss og de er dømt for mishandling av våre tre eldre søsken i norge. De bor i fosterhjem. Vi vil bare til Norge sammen med bestemor. Barnevernet her tror ikke på oss. Hva kan vi gjøre for å komme til Norge?

Hei og takk for at du skriver til oss hos Barneombudet.

Det er leit å høre at du har det vanskelig nå. Sånn skal det ikke være!

Heldigvis er det mange som kan hjelpe deg, uansett om du er i Spania eller i Norge!

Det er fylkesmannen som har ansvar for barn som bor i utlandet. Hvis du ønsker det så kan Barneombudet snakke med fylkesmannen for deg. Hvis du ønsker dette må du skrive tilbake til oss på post@barneombudet.no og be oss om å kontakte fylkesmannen. Hvis du ønsker å kontakte fylkesmannen selv kan du ringe 0047 22 00 35 00 eller sende en e-post til fmoapostmottak@fylkesmannen.no. Du finner mer informasjon om fylkesmannen her.

Norge har også det vi kaller for en ambassade i Spania. En ambassade er et sted hvor det jobber mennesker fra Norge, som kan hjelpe nordmenn som er i utlandet. Ambassaden kan for eksempel snakke med barnevernet i Norge. Kanskje den norske ambassaden i Spania kan hjelpe deg? Du kan kontakte den norske ambassaden i Spania på telefon 0034 91 436 38 40 eller på e-post emb.madrid@mfa.no.

Det finnes også mange hjelpetelefoner som du kan ringe til i Norge, som er spesielt gode på å hjelpe barn. For det første har vi noe som heter alarmtelefon. Denne har telefonnummer 0047 116 111. De kan hjelpe deg med masse og vi anbefaler at du ringer dit!

Røde kors har også en telefon for barn og unge som heter Kors på halsen. De kan kontaktes på telefonnummer 0047 800 333 21 og svarer på spørsmål om det meste. Du kan lese mer om Kors på halsen her. Du kan også ringe Kirkens SOS på telefonnummer 0047 22 40 00 40. De har også en chattetjeneste hvor du kan stille spørsmål. Denne finner du her.

Det første vi tenker at du bør gjøre nå, det er å snakke med bestemoren din. Kanskje hun kan hjelpe deg å ringe til eller snakke med noen av de tjenestene vi har skrevet om her? Kanskje hun også kan reise til Norge sammen med deg og snakke med politiet eller med barneverntjenesten i Norge?

Hvis du ønsker å snakke mer med oss, eller har mer du lurer på, kan du eller din bestemor skrive en e-post til post@barneombudet.no. Hvis du ønsker det kan du også ringe 0047 22 99 39 50 mellom klokken 9 og 15. Spør om å få snakke med Mathias som jobber på kontoret.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv