9. januar 2019

vgs og fravær

hei, jeg lurer på om det er slik at hvis familien din skal på ferie midt i skoletiden og du ikke kan egt pga fravær. er det ikke sånn at skolen ikke kan tvinge deg til å være alene hjemme siden du er under 18 og ikke vil ha fravær?

Hei,

Først vil vi si at det er frivillig å gå på videregående skole i Norge. I utgangspunktet kan ingen tvinge deg til å gå der.

Som du kjenner til er det strenge fraværsregler på videregående skole. Det å reise på ferie i skoleåret vil derfor få store konsekvenser for ditt fravær og du risikerer å ikke få karakterer i enkelte eller flere fag.

Med det som utgangspunkt er det opp til foreldrene dine og deg å finne ut av hvordan dere skal håndere dette. Dere kan bli enige om at du blir hjemme alene eller er sammen med noen andre mens foreldrene dine er borte. Det andre alternative er at foreldrene dine endrer på ferieplanen sin.

Det er viktig at foreldrene dine forstår hvordan disse fraværsreglene fungerer. Det er de som har ansvar for deg og som skal hjelpe deg til å ta riktige valg i livet ditt. Les om god omsorg i familien. Det å droppe ut av skolen på grunn av en ferie kan få store konsekvenser.

Ta en samtale med rådgiver på skolen. Det er alltid lurt i slike sammenhenger. Rådgiver vil også kunne hjelpe slik at foreldrene forstår hva dette kan bety for din skolegang.

Lykke til.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv