24. mai 2019

Vegeterianer

Hei! Jeg er en jente på 10 år. Jeg vil gjerne bli vegetarianer, men vet ikke om det er sunt for en 10-åring. Jeg synes synd på dyra, får vondt av kjøttånde, klarer ikke se på rått kjøtt, liker ikke jakt, osv… Jeg har ikke spurt foreldrene mine ennå. Har veldig lyst, samtidig som verden spiser for mye kjøtt, tenker jeg at siden jeg vil, kan jeg bidra? 😕
Eller spise kjøtt av og til, siden i jula vil jeg spise kjøtt fordi det er litt trist viss ikke. Kusina min er over 15, hun er vegetarianer, hun ble syk av å spise kjøtt på julaften, hun hadde ikke spist kjøtt på 5 år. Derfor vil jeg kanskje spise litt som fisk en gang i uka, 2 kjøtt måltider i måneden kanskje? Jeg vet jeg kanskje må droppe saus til middagen da, siden det bruker kraft fra kjøttet i noen retter. Men jeg har veldig lyst, jeg ser alltid opp til vegetarianere. Vi har to gårder og slakter okser, jeg begynner alltid å grine da jeg ser slaktebilen 🙁 Så føler ikke at jeg passer kjøtt på en måte. Jeg elsker dyr, alltid vært med i melkefjøset, oksedjøset av og til, men de er litt farlige. Har hjulpet til med kuene siden jeg var 4, da jeg var 8 begynte jeg og ri. Jeg er mere glad i levende dyr (som de fleste). Jeg begynner å gråte av døde dyr, som en kalv som er død i fjøset vårt. Føler bare ikke at jeg passer kjøtt?
Spørsmålet er jo om jeg ikke er moden nok til å leve med så lite jern og proteiner, det finnes jo jern-tabelletter? Vet ikke om jeg er gammel nok for dem heller. Siden kusina min er myye eldre enn meg, må hun ta tabletter fordi hun får vondt av vegetar.
Men jeg har veldig lyst 🙁
Som sagt så har jeg ikke spurt, skal gjøre det straks 😉
Håper på råd.
Mvh: Meg 😉

Hei,

Takk for spørsmålet ditt!

Det er mange som tenker på om det er greit å drepe dyr, og som har sterke meninger om dette. Det virker som en veldig viktig sak for deg, som du har tenkt lenge på.

Du har rett til å si din mening, og din mening skal tas på alvor. Samtidig har foreldrene dine rett til å gi deg råd som de mener du trenger. Vi tror du bør snakke med foreldrene dine om dette. Forklar gjerne hvorfor dette er så viktig for deg.

Har du snakket med kusinen din om dette? Kanskje du kan gjøre det før du snakker med foreldrene dine. Det kan være lurt å høre hva hun tenker og hvordan du kan løse dette i hverdagen din.

Det høres lurt ut å gå litt gradvis frem og se hvordan det går. For eksempel erstatte kjøtt med fisk, som du selv foreslår. Spiser man riktig, kan man fint leve sunt uten å spise kjøtt. Les mer om dette på ung.no sine sider om vegetarmat.

Det er flere og flere som velger å bli vegetarianer eller delvis vegetarianer i Norge. Dette har ført til at det er lettere å velge mat uten kjøtt i butikkene.

Håper du fikk svar på spørsmålet ditt – lykke til!

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv