4. februar 2020

Utrygt hjemme

Hei, jeg er en jente på 16 år. Jeg føler meg ikke trygg hjemme pga psykisk vold. Jeg blir ikke tatt på alvor når jeg forteller foreldrene mine ting, og i hovedsak tør jeg ikke og snakke med de om ting som kan være LITT kjipt i livet mitt. Jeg har ett barnevern som er veldig bestemt på at det skal være ekstremt alvorlig (fysisk vold, overgrep, alkoholisme osv) for at barn kan bli flyttet. Men jeg klarer ikke og gå på skole (droppa ut) klarer ikke og sove ordentlig og får heller ikke noe hjelp med dette av foreldrene mine. De har begge høytblodtrykk og har sinne problemer noe som skremmer meg veldig. Jeg blir kjempe redd når de blir sinte med tanke på tidligere fysisk vold i hjemmet av mamma og pappa.
Jeg har hat vært rus avhengig i 3 år og vært rusfri i de siste 2 månedene. men har sprekket 8 ganger mellom de månedene. De legger ikke merke til om jeg er rusa, og hvis de gjør det så sier de ingenting. Får ikke noe hjelp med skole arbeid (når jeg gikk pp skole) og jeg får ikke hjelp med min psykiske helse, har mange vonde tanker, men mye av det ligger i meg pga hjemme situasjonen min. Jeg er redd for rusbruken min og generelt livet mitt fremover!
Hva kan jeg få gjort med tanke på loven? Hva kan jeg bruke som argumenter får og bo et trygt sted!?

Hei, så fint at du skriver til oss.

Det er leit å høre om hvordan du har det. Du har rett på hjelp fra barnevernet,  det kan være hjelpetiltak som rus-testing, foreldreveiledning og avlastning. Men det står ikke i loven at du har rett til å bli flyttet hjemmefra.

Vi forstår at du gjerne vil flytte. Det er vanskelig å si hva du kan gjøre med dette.

Et alternativ kan være å forsøke deg på skole et annet sted. Du skal få hjelp til å fullføre videregående skole, og et tiltak kan kanskje være å få flytte til et sted du kan bo på hybel? Ta folkehøgskole eller videregående et annet sted. Vi vet ikke om dette kan la seg gjøre. Foreldrene dine må godkjenne det, og da må de støtte deg økonomisk. Kanskje må du ta opp lån fra Lånekassen.

Det vil oppstå mange spørsmål om hva som er mulig. Her kan Barnas jurist være til hjelp. De gir gratis juridisk veiledning til barn og unge, og kan hjelpe deg å undersøke ulike muligheter.

Vi håper du snart får det bedre.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv