10. mars 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Utrivelig familiehjem

Hei! Jeg er en jente på 16 og har nå bodd i familiehjem i 5 år. (Grunnet mine foreldre med omsorgsproblemer). Jeg bor i familiehjem hos min tante, filleonkel og deres sønn på 11 år. Jeg bor her under barnevernets tilsyn. I starten trivdes jeg veldig, men etterhvert begynte fosterforeldrene å oppføre seg annerledes. Føler meg ikke inkludert i familien. Holder meg på rommet hele tiden, går jeg ut i stua eller ordner meg mat er de sur eller begynner de å kritisere meg. Skal jeg si noe, om hvordan dagen min har vært osv. viser de ingen interesse og sitter bare på pc og telefon. De viser ikke at de bryr seg om meg og spør aldri hvordan jeg har det eller hvordan dagen min har vært. Har prøvd å sagt hvordan jeg føler det, men da begynner de bare å le å sier det er noe tull. Dette har ført til at jeg føler meg utilpass og ikke respektert. De skal alltid pike på hvordan jeg skal oppføre meg og ber meg hele tiden om å vaske og rydde huset. Føler meg som en vaskehjelp. Vist jeg sier at jeg er sliten, eller må jobbe med lekser sier de at jeg er så egoistisk som ikke tenker på folk rundt seg, noe som ikke er sant, elsker å hjelpe mennesker rundt meg. På fritiden er jeg veldig mye med venner, trives mye bedre borte fra hjemme. Av og til i helgene spiser vi felles middag mens vi sitter slag i stua, men det er alltid så ukoselig stemning. Har ikke turt å sagt noe av dette til barnevernet, sier aldri noe negativt familiehjemmet. Føler at jeg egentlig ikke hører hjemme her og kommer bare i veien for dem, vil ikke ødelegge for det gode familiebåndet de har. Er bare en belasting. Vil ikke bo her mer. Hva skal jeg gjøre?

Hei og takk for at du skriver til oss hos Barneombudet.

Det er trist å høre at du ikke har det bra i det familiehjemmet hvor du er nå. Det er ikke slik det skal være!

Først av alt så vil vi si at du ikke skal høre på fosterforeldrene dine, eller på noen andre for den saks skyld, som påstår at du er noe du ikke er!

Du skriver at du ikke har turt å fortelle barnevernet om at du ikke har det bra i fosterhjemmet, men slik situasjonen fremstår så mener vi hos Barneombudet at du er nødt til å fortelle noen om at du ikke har det bra. Dersom du syntes det er vanskelig å ta dette direkte opp med barnevernet kan du kanskje snakke med noen andre du stoler på? Dette kan være en lærer, helsesøster, eller kanskje en venn? Sammen kan dere forhåpentligvis finne en god måte å ta opp problemene med saksbehandler i barnevernet!

Det er også slik at barn og ungdom som bor i fosterhjem har krav på tilsyn fra kommunen. Det betyr at det skal komme en person hjem til deg flere ganger i året og høre hvordan du har det. Denne personen skal prate med deg uten at noen andre er til stede. Du bør også ha mulighet til å ringe denne personen dersom du ikke har det bra. Hvis det ikke kommer en slik person fra kommunen hjem til deg er dette et brudd på loven fra kommunens side, og du kan klage på dette til fylkesmannen. Du kan også si fra til fylkesmannen om alle andre ting du mener barneverntjenesten ikke gjør bra nok. Kanskje en lærer eller helsesøster også kan hjelpe deg med dette?

Vi har skrevet mer om retten til å bli hørt i barnevernet på denne siden, og på denne siden finner du mer informasjon om å klage dersom du er misfornøyd.

Det er også viktig at du vet at barn over 15 år har egne partsrettigheter i barnevernssaker. Det betyr blant annet at du kan be om å få se dokumentene barnevernet har om deg, klage og ha egen advokat hvis det er snakk om å bli flyttet ut av familien.

Når du er involvert i en barnevernssak har du flere rettigheter. En av de viktigste er retten til å bli hørt. Det betyr at barnevernet skal snakke med deg for å få høre hva du mener, ønsker eller tenker. Barnevernet skal også informere godt om hva de gjør og hvorfor.

Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Les mer om alarmtelefonen her: Lenke til side om alarmtelefon

Vi håper dette var til hjelp og at du har fått noen tips til hvordan du kan få det bedre fremover. Vi ønsker deg masse lykke til. Ta gjerne kontakt med oss igjen – Send oss en ny melding eller ring oss på 22 99 39 50. Vi har åpent mandag til fredag. Vi prioriterer alltid barn og unge når de ringer oss!!

 

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv