2. april 2020

Under 18 og bor alene

Hei, jeg bor i utlandet sammen med familien min. Vi flyttet til Frankrike i 2018. Det går ikke bra for meg i skolen, jeg sliten veldig pga engelsken. Vi har lenge pratet om jeg kanskje burde dra hjem til Norge og gå de to siste årene på vis der, men vil helst at jeg skal bo i en hybel. Siden jeg er under 18, får jeg penger fra lånekassen, eller er det foreldrene mine som betaler? Hvor kan jg søke om penger?

Søsteren min er også i Frankrike med oss, men hun er ferdig med Vidergående og skal flytte hjem til Norge på et friår, hvor hun skal jobbe fulltid og skaffe seg en leilighet eller bo i kollektiv. Siden hun er 18 år i juni, får ikke hun støtte fra staten (tror jeg?). Derfor er det best om vi bor separat. Vi vet ikke helt hvordan dette funker, så vi hadde satt stor pris på om dere kunne veiledet meg litt.

Takk!

Mvh Anonym.

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Hvis du er under 18 år og ønsker å flytte hjemme fra, så må foreldrene dine godta det. De har uansett ansvar for å forsørge deg fram til du er ferdig på videregående skole.

I enkelte tilfeller kan du søke om lån og stipend hos Statens lånekasse. Du bør kontakte lånekassa for å høre om du kan falle inn under deres kriterier.Les mer om å flytte for seg selv 

Hvis søsteren din som er over 18 år skal flytte til Norge, men ikke studere, så har hun ikke rett på lån eller stipend fra lånekassa.

Det er mange regler å sette seg inn i. Vi synes du skal ta kontakt med Barnas jurist, de kan hjelpe deg å finne frem.

Vi håper du finner en løsning som blir bra for deg. Husk at du også må følge med på frister for å søke videregående skoler i Norge. Slik søker du videregående skole

Ta kontakt med oss igjen om det er noe mer du lurer på.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv