13. mars 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Tvunget til utlandet

Hei, jeg er ei jente på 16 år og foreldrene mine tvinger meg til å reise på språkreise i tre uker. Jeg har virkelig ikke lyst da jeg heller vil jobbe og tjene penger til skolestart da jeg kanskje må flytte for å gå på den linjen jeg vil. Jeg hadde aldri lyst til å dra på språkreise, men så bestilte de turen når jeg allerede hadde søkt en del jobber og i tillegg skulle til Italia i en uke. Det hadde vært greit om det var to uker, men jeg har ikke lyst til å reise bort i tre uker da det er nesten halve ferien min. I tillegg var jeg på språkreise i fjor og var på det høyeste nivået og fikk den høyeste karakteren, og selvom det var veldig gøy vil jeg heller gjøre noe annet denne ferien. Og nå nekter de å avbestille! Kan de tvinge meg til å reise?

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Spørsmålet ditt er ganske vanskelig å svare på. Foreldrene dine kan bestemme ganske mye over deg, men at de har bestemt at du skal dra på språkreise i tre uker uten at du selv vil det syns vi ikke høres greit ut. Her burde dere pratet sammen og blitt enige om en løsning som dere alle kunne være fornøyd med.

Når det likevel er slik at de har bestilt den, så kan det nok være vanskelig å gjøre noe med. De har sikkert betalt mye for turen, og det er ikke sikkert det er mulig å få pengene tilbake om man avbestiller nå.

Vi har dessverre ikke noen andre råd å komme med enn at du må prate med foreldrene dine, og dere må se om dere kan komme frem til en løsning som er ok for dere alle. Dersom du må dra på språkreise i år, så kanskje kan dere inngå en avtale som gjør at neste års ferie blir bedre for deg?

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv