18. oktober 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Tvinges til den andre forelderen

Jeg har alltid bodd med mora mi gjennom hele oppveksten. Rundt 10 års aldrern begynte så brukte jeg å reise til pappa noen helger. Etter vert som åra gikk trivdes jeg ikke der noe mer, og hadde ikke lyst til ham mer, men allikevel tvang mamma meg. Hun sa det var fordi jeg måtte holde kontakt med faren min for forskjellige grunner.Jeg var rundt 13-14 år når dette begynte. Jeg ser han ikke noe særlig noe mer, og hører sjeldent fra ham.

Hei,

Så fint at du skriver til Barneombudet. Ut i fra det du skriver ble ikke spørsmålet helt tydelig for oss. Kanskje er det noe tekst som falt bort.

Vi tror du spør om moren din kan tvinge deg til å ha samvær med faren din, selv om du ikke har lyst til det.

Vi anbefaler deg å snakke med foreldrene dine om dette. Forsøk å forklare hva det er som gjør at du ikke har lyst til å være hos faren din.

Det skal nok mye til at en av foreldrene mister samværsretten. Derimot kan avtaler om samvær forandres på. Hvis avtalen om hvor ofte du og faren din skal ha samvær skal endres, må begge foreldrene dine være enige i dette.

Foreldrene dine skal høre hva du tenker og mener om spørsmålet, og de skal gjøre det som er best for deg. Du er 16 år, og da må det legges stor vekt på hva du mener.

Det betyr ikke at du ikke skal ha samvær med din far, men at dere kan justere  samværsordningen, slik at den passer til din hverdag og dine ønsker. Du kan lese mer om å endre samvær her.

Hvis dere ikke klarer å bli enige om noen ny samværsavtale, kan dere ta kontakt med familievernkontoret. Familievernkontoret kan hjelpe familier til å bli enige.

Det er ganske mange som synes det er vanskelig å ta opp dette med foreldrene sine. Her kan du lese hvordan man kan ta opp vanskelige tema med voksne.

Om vi har misforstått spørsmålet ditt, kan du skrive til oss igjen.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

 

 

 

Spørsmålsarkiv