11. april 2019

Tvinge meg til å flytte hjem igjen?

Etter å ha kranglet med foreldrene mine om alkohol sier de at om jeg drikker en gang til må jeg flytte hjem. Grunnen er for at jeg forførste gang drakk mye. Jeg blir 17-år snart og skal begynne vg2 neste semester. Kan de tvinge meg til å flytte hjem? Dette er den eneste skolen jeg vet om som tilbyr islandshest linje og utdanning. Den ligger i Sverige. Vil gjerne vite hva de har lov til å ikke. Når jeg blir 18 kan jeg bestemme selv, men da har jeg jo gått glipp av hele 2 klasse osv. Det er absålutt ikke rettferdig at de kan ødelegge utdanningen min pg av det. Det er mange flere enn meg som har begynt å drikke tidligere, jeg har egt vært ganske sen. Fordi jeg ikke har villet skuffe foreldrene mine, samtidig er jeg ung å skal finne ut av livet selv.

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Vi skjønner at du er redd for å måtte flytte hjem. Slik vi forstår det, sier foreldrene dine at du må flytte hjem dersom du drikker en gang til. Så hvis du ikke drikker en gang, vil dette gå bra.

Foreldrene dine har ansvar for deg frem til du er 18 år, og de kan derfor bestemme hva som skal til for å beskytte deg mot det de tenker er uheldige ting for deg. Det betyr at de i utgangspunktet kan bestemme at du ikke lenger får gå på skole i Sverige dersom du blir tatt i å drikke igjen.

Det skjer ganske ofte at bar og foreldre er uenige om hva som er greit. Da kan det hjelpe å snakke litt om tingene.

Hvis du syns det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette har vi hos Barneombudet laget noen tips til hvordan man kan snakke med voksne om vanskelige ting. Disse finner du her.

Det vil være foreldrene dine som bestemmer om du skal flytte hjem. Men, foreldrene dine skal lytte til deg. Dersom det på nytt blir snakk om at du må flytte, anbefaler vi at du forsøker å snakke med foreldrene dine om hvorfor det ikke er lurt at du flytter hjem, og hvorfor det beste for deg er å fortsette på skolen hvor du går nå. Kanskje kan du forsikre de om at du ikke skal drikke alkohol før du fyller 18 år, og at dere sammen kan komme frem til en avtale?

Vi håper dette løser seg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv