13. februar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Tvinge meg på privatskole

Hei til neste år skal jeg på ungdomsskole.
Foreldrene mine vil flytte meg fra vanlig skole til en kristen-privatskole. Jeg vil ikke, hva kan jeg gjøre?

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Frem til du er 15 år, er det foreldrene dine som bestemmer hvilken skole du skal gå på. Det betyr at de kan bestemme at du skal begynne på en kristen-privatskole når du begynner på ungdomsskolen.

Men selv om foreldrene dine kan bestemme dette, så skal de høre på hva du har å si og legge vekt på meningen din før de bestemmer seg. Jo eldre du er, jo mer skal de legge vekt på hva du mener. Dette står i barneloven.

Det du kan gjøre er derfor å snakke med foreldrene dine om dette. Fortell hva du mener, og hvorfor du ikke vil begynne på den skolen de ønsker at du skal gå på.

Mange synes det kan være vanskelig å snakke med foreldrene sine. Vi har derfor laget noen tips til hvordan du kan forberede en slik samtale. Det kan være lurt å planlegge samtalen godt, og hvordan du vil legge fram dine meninger.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette, kan du også ta det opp med en annen voksen du stoler på. Det kan være helsesykepleier på skolen, en lærer eller en annen voksen i familien din. Kanskje de kan gi deg noen gode råd. Du kan også ta kontakt med familievernkontoret. De kan blant annet hjelpe foreldre og barn som er uenige med å finne gode løsninger, og de kan gi gode råd.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv