26. oktober 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Tvangsflytting

Moren min har lyst til å tvinge meg tilbake til landet vårt fordi jeg har rotet meg bort I en nokså alvorlig sak. Jeg fyller snart 18 og lurer på om hun kan tvinge meg til å flytte.

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Moren din kan ikke flytte deg til utlandet om ikke du er enig i det. Fra du er 12 år kan du nekte å bli sendt til utlandet mot din vilje uten foreldrene dine. Det kan likevel i praksis være vanskelig å si nei til moren din.

Flere ungdommer har fortalt oss at selv om de ikke ville, ble de likevel  tvunget. Men, er du i utlandet, er det veldig vanskelig å gjøre noe for deg. Det er derfor vi pleier å si at du ikke skal reise om du kan la være.

Det viktigste er at du sier fra om dette til andre så raskt som mulig. Ring eller sent en e-post til Røde Kors-telefonen 815 55 201 med en gang. Her jobber det mennesker som hjelper barn og unge med å ikke å bli sent til utlandet mot sin vilje. Du kan lese mer om hvordan de kan hjelpe deg her. Ta kontakt med dem så fort som mulig.

Fortell i tillegg til en voksen som du stoler på at moren din vil sende deg til utlandet. For eksempel en rådgiver, helsesøster eller lærer på skolen. Fortell dem så mye som mulig, for eksempel hvorfor moren din vil sende deg til utlandet, hvor du skal bli sendt, hvem du skal bo hos og hvor lenge det er meningen at du skal være der.

Hvis du lurer på noe mer eller trenger mer hjelp, ta kontakt med oss igjen.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv