19. juni 2020

Tvangsarbeid

Kan min far tvinge meg og min bror til å arbeide på huset? Male huset og luke ugress?
Hvis vi ikke gjør som han sier blir han ekstremt forbanna.

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Foreldre kan forvente at barna bidrar hjemme. Etter hvert som man blir eldre kan foreldre ha større forventninger til hva ungdommer skal bidra med hjemme. Å hjelpe til hjemme er også viktig for å lære ting man trenger å kunne når man skal klare seg selv.

Familier har forskjellige regler for hvor mye barn og ungdom skal være med å bidra hjemme. Noen foreldre synes det er greit at barna ikke gjøre noen ting. Andre har klarer regler for hvem som skal gjøre hva til ulike tider. I utgangspunktet er det greit, men pliktene hjemme skal ikke gå utover skolearbeid, fritidsaktiviteter og  nødvendig hvile. Les mer om hva bestemmer foreldrene dine

Hvis det blir mye krangling om regler og husarbeid hjemme hos dere, så bør du ta initiativ til å snakke med faren din. Se om dere kan komme til enighet om hva dere skal gjøre og til hvilke tidspunkter. Det er fort gjort at slike konflikter oppstår når en ikke er enig i avtalene på forhånd.

Vi vet ikke hva det innebærer at faren din blir ekstremt forbanna. Foreldre kan sette grenser og si ifra, men det skal ikke være sånn at du blir redd. De voksne har også ansvar for at dere snakker sammen på en ordentlig måte selv om de blir skikkelig lei.

Vi har en side som heter Den vanskelige samtalen med en voksen. Her kan du få råd og tips til hvordan du kan gå fram for å ta opp vanskelige ting med en voksen.

Håper dere finner ut av dette.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv