11. september 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

tilsynsfører bryter taushetsplikt

Hei !

Jeg har bodd i fosterhjem i 2 år, og har tilsynsfører. Han har fortalt barnevernet og fosterforeldrene mine ting som jeg har sagt han ikke skal si videre. Jeg og foreldrene mine ønsker å anmelde detteog øsnker også å bytte tilsynsfører. Jeg bor i en annen kommune enn foreldrene mine og det er i en veldig liten kommune, barnevernet vil ikke la meg bytte tilsynsfører, hva kan jeg gjøre ?

Hei,

Takk for at du skriver til Barneombudet.

Vi forstår at du ikke lenger har tillit til tilsynsføreren din, når du mener at tilsynsføreren har fortalt ting videre som du hadde spurt ham ikke å fortelle videre.

Dessverre er det nok ikke så veldig mye du kan gjøre, annet enn å forsøke å snakke med barnevernet en gang til.

For å forklare hvorfor det er sånn, må vi skrive litt om hva en tilsynsperson er og hva han skal gjøre.

Alle barn som bor i et fosterhjem har rett på en tilsynsfører som skal passe på at man har det bra i fosterhjemmet. Hun eller han er en person som barn og ungdom kan snakke med om hvordan man har det i fosterhjemmet. Det er barneverntjenesten som finner denne tilsynsføreren, men ungdommen skal kunne mene noe om hvilken tilsynsfører som velges. Fosterforeldrene og foreldrene skal også vite hvem tilsynsføreren er.

Barnevernet har ansvaret for deg, og derfor er det viktig for dem å vite hvordan du har det i fosterhjemmet. Det kan også være at du kanskje trenger hjelp til noen for å få det bra.  Derfor skal tilsynsføreren snakke med deg og skrive en rapport om det dere snakker om. Disse rapportene skal leveres barneverntjenesten, slik at de kan sørge for at du får den hjelpen du trenger for å få det bra. Det er dermed tilsynsførerens oppgave å videre formidle til barnevernet hva dere har snakket om.

Du kan likevel si ifra til barneverntjenesten om du ikke synes det fungerer bra med tilsynsføreren og de må lytte til hva du sier og hvorfor du mener det ikke fungerer. Det er likevel opp til barnevernet om de ønsker å bytte eller fortsette med den samme tilsynsføreren.

Det som du kan gjøre er å ta det opp med barneverntjenesten en gang til. Du kan forklare dem hvorfor du mener at det ikke fungerer bra mellom deg og tilsynsføreren og at du har mistet tilliten til ham. Om de likevel ikke ønsker å bytte, er det ikke noe mer du kan gjøre.

Det kan være lurt å være godt forberedt når du skal snakke med barnevernet om dette. Her kan du lese våre tips om hvordan ta en vanskelige samtale med en voksen.

Vi har også en nettside hvor du kan lese mer om hva barnevernet skal gjøre og hva du kan gjøre hvis du er misfornøyd.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv