14. oktober 2019

Taushetsplikt

hei jeg bare lurte på om lærere må si til foreldrene mine at jeg kutter meg selv? jeg vil jo ikke at læreren min skal fortelle noe om det, og jeg er 16 jo år og går på vgs.

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Det finnes ikke noe klart ja- eller nei-svar på spørsmålet ditt. Som 16-åring er du det som kalles helserettslig myndig. Det betyr at du kan bestemme veldig mye over din egen helse.

Likevel er det slik at selvskading er veldig alvorlig, og da må læreren sørge for at du får den hjelpen du trenger hvis hen får vite om selvskadingen din. Dette kan hen for eksempel gjøre ved å kontakte helsesykepleier på skolen som kan ta en samtale med deg. Det kan også være slik at læreren din tenker at foreldrene dine må få vite om dette for at de skal kunne ta best mulig vare på deg.

Men, vi synes absolutt at læreren din bør snakke med deg før hen kontakter foreldrene dine. Læreren din vet jo ikke noe om hvorfor du skader deg selv, og du kan jo ha gode grunner til å holde det skjult for foreldrene dine. Læreren må vurdere hva som er best for deg, og da bør læreren også snakke med deg før foreldrene dine kontaktes. Det viktigste er at du får pratet med noen og får hjelp til å slutte med selvskadingen.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv