1. juni 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Taushetsplikt

Hei. Kan en lærer bryte taushetsplikten hvis jeg har fortalt om «skumle/farlige» tanker, men at det ikke er fysisk farlig?

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Lærere har i utgangspunkt taushetsplikt og kan ikke fortelle det du har fortalt dem til andre. Hovedregelen er at det er du selv som skal bestemme hvilke opplysninger andre skal få om deg.

Læreren din har likevel ikke taushetsplikt om alt, og det er noen ting som andre, for eksempel foreldre har  lov til å få vite. Dette fordi du er et barn frem til du er 18 år, og dine foreldre har plikt i å ta vare på deg. Din alder, og alvoret i saken, avgjør hva foreldrene dine kan få vite, og av hvem.

Når en lærer blir bekymret for deg for eksempel fordi du har fortalt ting som kan være farlig for deg, kan læreren fortelle det til andre. Dette for å sørge for at du ikke skal skade deg selv. Læreren må i et slikt tilfelle vurdere hva som er best for deg. Om ikke læreren vet eller er overbevist at de farlige og skumle tankene du har ikke er farlige, er det derfor lov å si det til for eksempel foreldrene dine. Før læreren bestemmer seg for å fortelle det til andre skal han eller hun først høre hva du synes om det.

Du kan lese mer om taushetsplikt på skolen på våre websidene her.

 

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv