13. juni 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Taushetsplikt

Jeg er en jente som gjør det hun blir fortalt. Driver idrett, får 5 eller 6 på de fleste prøver og holder meg unna trøbbel. Folk ser på meg og tenker, hun vet ikke hvor tøft livet kan være, får alt servert på et sølvfat. Min mor har en psykisk lidelse og er inn og ut av psykiatrisk avdeling på sykehuset, min far har mistet foreldreretten for meg og min søster, lillesøsteren min greier ikke å takle det som skjer rundt henne, så hun skaper masse problemer og bruker opp den lille energien min mor har.
Hvis jeg forteller en lærer at jeg føler meg oversetter hjemme, mindre viktig. At det ikke er nok rom for meg der. Kan læreren da fortelle dette til foreldrene mine uten mitt samtykke? Jeg trenger bare noen å snakke med.

Hei,

Du kan snakke med læreren din uten at han eller hun forteller det du sier videre til foreldrene dine. Du bør si i fra på forhånd at du trenger noen å snakke med, og at du ikke vil at de forteller det til foreldrene dine. Mange ungdommer synes også det er fint å snakke med helsesøster på skolen.

De som jobber på skolen har plikt til å fortelle det videre til noen som kan hjelpe deg dersom de blir veldig bekymret for deg, men det virker som du klarer deg veldig bra selv om livet er tøft nå.

Det er kjempefint at du selv tar initiativ til å snakke med noen om hvordan du har det. Det er aldri lurt å bare la ting sitte igjen inni seg. De som jobber med moren din på sykehuset skal også passe på at dere som er barn har det bra og har noen å snakke med.

Det finnes helsestasjon for ungdom rundt om i landet, som også kan være et fint sted å finne noen å snakke med. Det finnes også flere steder du kan ringe for å snakke med noen, og kanskje få hjelp slik at du kan få det bedre. Kors på halsen er ett sted hvor du kan ringe, chatte eller sende mail.

Her er en oversikt over andre telefontjenester. Du kan være anonym når du ringer til dem. Det betyr at ingen trenger å vite hvem du er.

Vi håper du finner noen å snakke med og at du snart får det bedre. Du er velkommen til å skrive til oss igjen hvis du vil det.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv