8. februar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Strenge regler og strenge foreldre

Mine foreldre er super strenge. Alt av sosiale medier og hvem jeg er med sjekker de. Hvilke venner skal de bestemme hvem jeg får være med. Og så har jeg ikke lyst å være med de vennene de liker fordi de er kjedelige. De vennene jeg ikke får være sammen mener de er dårlige for meg, fordi de mye på telefonen og er ikke med på noe idrett på fritiden, de sier de er sløve og bare går til byen og bruker penger og er mye på mobilen sin. Noe som jeg syntes høres gøy ut. Men jeg blir nektet. Jeg spiller håndball og må legge fra meg mobil kl halv ti på kveld. De andre vennene får gjøre mye mye mer en meg. Det er veldig uretferdig. Er det lov å nekte meg som mine foreldre gjør? Ikke være med vennene mine.

Hei!

Som regel skal barn og ungdom få lov til å velge venner selv. Men hvis foreldrene dine mener at vennene dine absolutt ikke er bra for deg, kan de bestemme at du ikke skal få treffe dem. Frem til du er 18 år har foreldrene dine ansvar for deg, og de har da også lov til å bestemme en del i livet ditt.

Foreldrene dine må likevel ha en god grunn til å nekte deg å være sammen med vennene dine. De må forklare hvorfor de mener det ikke er bra for deg at du er sammen med dem. Foreldrene dine må også høre på hva du mener om saken. Det betyr ikke at du skal bestemme, men at din mening er viktig.

Foreldre har forskjellige regler, og de kan være ganske strenge. Men noen ungdommer har det for strengt hjemme. Da kan det være lurt å snakke med en voksen som du stoler på og be om hjelp. Helsesykepleier på skolen kan være bra å snakke med om dette.

Les mer her: Kan jeg velge venner selv?

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv