27. mai 2019

Strenge foreldre

Jeg er jente på 13 år. Jeg har altfor strenge foreldre. Jeg har fått meg nye venner som mine foreldre sier ikke er bra for meg å være sammen med. Fordi de røyker, banner, skulker skolen, er med større gutter, sender nuds på sosiale medier, går til byen og shoppingsenteret , seine innetider, ingen regler hjemme. Jeg syntes også de gjør litt dumme ting, men de nye vennene mine er glad i meg og jeg i dem, de er snille. Og jeg syntes synd på dem og fordi de har ADHD, angst, depresjon . Vi er 06 kull. Jeg vil være sammen med dem men mine foreldre nekter meg. Jeg har fortalt lærerene mine om dette og sier jeg må ta det opp med mine foreldre. Men de bare sier at de nye vennene er dårlige valg for meg. Jeg er lei meg og hater at foreldrene mine overvåker meg med alt. Nå har jeg begynt å lyge for dem , når de spør om hvem jeg har vært sammen med. Da sier jeg ikke sannheten. Men lyger heller. Sier jeg har vært med venner dem liker. De vil gjerne snakke om dette, men nå er det nok, jeg orker ikke, blir veldig sliten av dette med strenge regler og overvåking. De sier de gjør dette med regler og overvåkning fordi de er glad i meg og er redd jeg blir som dem. Er det rett at de kan være så strenge og overvåkende for meg? Og så sier de at jeg må oppføre meg fint ovenfor andre mennesker , men det gjør ikke de når de sier vennene mine er dårlige?

Hei!

Vanligvis skal du få velge vennene dine selv, men foreldrene dine skal sørge for at vennene dine ikke er skadelige for deg. Du skriver litt om det selv – de nye vennene dine røyker, sender nudes og skulker skolen. Dette er ting som det er naturlig at foreldrene dine blir bekymret for. Da skal de faktisk sette grenser for deg, hvis ikke tar de ikke det ansvaret de har som foreldre.

Samtidig er du som du skriver glad i de nye vennene dine, og du er sammen med dem uansett. Du føler at foreldrene dine overvåker deg. Derfor lyver du til dem og blåser i regler og grenser. Sånn som det er hjemme hos dere i dag, fungerer det ikke så veldig godt. Det at du skjønner det selv og skriver så klart om det er en veldig god start på å finne en løsning.

Dette er rett og slett noe du og foreldrene dine må snakke om. Men kanskje det er lurt at dere får hjelp til den samtalen? Familievernkontoret kan hjelpe familier med å snakke sammen og lage gode avtaler. Mange kommuner har en utekontakt som har kontakt med ungdomsmiljøene og som kanskje også kan snakke med deg og foreldrene dine om hvordan dere kan løse dette best mulig.

Vi håper dere finner ut av dette!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv