3. mai 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Straff

Hei, jeg og to venner har blitt fortalt fra en anen jente at hun blir straffet hjemme. Hun må feks rydde hele huset, og vaske gulv, vindu, og do hvis hun kommer et minutt for sent hjem. En gang sa hun at hun måtte gå ut med en og en ting til søpla som tok henne 2 timer i tilleg til masse kjeft! Er det lov å straffe barn på den måten? Moren hennes er veldig streng, og venninnen min må alltid arbeide hjemme. foreldrene hennes er polske, er det også «vanlig» i polen?? Er det lov i Norge?

Hei

Så fint at du bryr deg om venninnen din og skriver til oss!

Det finnes grenser for hva slags straff foreldrene kan gi til barna sine. Det er vanskelig for oss å si sikkert om det foreldrene hennes gjør er ulovlig, men det du beskriver kan være en form for psykisk vold. Psykisk vold er ulovlig.

Psykisk vold kan være at man blir behandlet eller snakket til på en veldig dårlig måte, som en slags psykisk terror. Fysisk vold er for eksempel at man blir slått. Begge deler kan være like ille, og begge deler er ulovlig!

Ingen barn skal bli straffet så hardt at det blir psykisk vold. Det har ikke noe å si om man er fra et annet land.

Vi tror det er lurt at du snakker med en voksen du stoler på. Kanskje du og venninnen din kan gjøre det sammen. En voksen kan hjelpe med å finne ut om det foreldrene hennes gjør er greit eller ikke. Dersom du syns det er vanskelig å snakke med noen du kjenner, så kan du også ringe alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. De vet hva man skal gjøre når barn ikke har det bra. Du kan også tipse venninnen din om dette telefonnummeret.

Skriv gjerne til oss igjen dersom du lurer på noe mer. Du kan også sende e-post til: post@barneombudet.no eller ringe oss på 22 99 39 50.

Hilsen oss hos Barneombudet.

Spørsmålsarkiv