10. februar 2020

Stengt internett hjemme

Hei, mamma mener jeg bruker for mye tid på mobilen (noe jeg ikke gjør mer enn normalt) og har stengt internettet hjemme. Dette gjør at jeg ikke har noe sosialt liv lenger og ikke har mulighet til å ha kontakt med venner osv. i tillegg til at det blir vanskelig å jobbe med skole hjemme. Er dette lov eller har man rett til internett hjemme?

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Du har ikke rett til å ha internett hjemme. Foreldrene dine har ansvaret for deg, og de kan lage regler om internett hvis de mener du bruker det for mye.

Samtidig har du rett til å ha det bra på fritiden din, og foreldrene dine skal støtte deg slik at du kan ha venner og et fint sosialt liv. De skal også passe på at du får gjort skolearbeid og lekser. Du har rett til å si din mening, og foreldrene dine skal legge vekt på dine ønsker.

Vårt råd er at du snakker ordentlig med foreldrene dine om dette. Hvis du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine, kan det være lurt å få hjelp av en annen voksen til å forklare din side av saken. Kanskje du kan spørre en lærer eller et annet familiemedlem? Du kan foreslå for foreldrene dine at dere lager en avtale, for eksempel at du bruker internett noen bestemte tider hver dag. Det kan være gode grunner til at du ikke skal være for mye på nett, men det er selvfølgelig også viktig at du får gjort skolearbeid og får ha kontakt med vennene dine.

Vi har laget noen råd til hvordan du kan ha en vanskelig samtale med en voksen, og hva du kan gjøre for å forberede deg.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv