3. august 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Snoking

Moren min pleier ganske ofte (føler jeg), å gå inn på rommet mitt å se hva jeg driver med på telefonen, PC-en og iPaden. Det synes jeg ikke er greit at hun gjør, fordi alle barn krever litt privat liv! Hun går også avotil inn på rommet mitt og ser i tingene mine i skuffer og skap. Jeg går rundt og tenker på det i kanskje1-3 dager når hun gjør dette å det gjør at jeg føler meg ukomfortabel om hun kommer inn på rommet menst jeg er der! ):
Men det jeg lurte på er: er dette normalt å gjøre mot barn eller burde hun ikke ha gjort disse tingene?

Hjelp meg! ):

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har rett til å ha privatliv. Det betyr at moren din ikke kan få vite alt du gjør, eller gå gjennom tingene dine helt uten videre.

Men moren din har også ansvar for deg frem til du fyller 18 år. Hvis hun er bekymret for deg kan hun ha lov til å sjekke telefonen og tingene dine. Men hun må ha en god grunn. Hun kan ikke bare gjøre det fordi hun er nysgjerrig. Dessuten bør hun spørre deg før hun gjør det.

Vi får mange spørsmål fra barn og ungdom om dette. Det er nok ganske normalt at foreldrene vil vite mest mulig om barna sine, og snoker litt noen ganger. Vi mener at det er viktig at barn vet at dere har rett til privatliv. Derfor har vi skrevet litt om det på våre nettsider. 

Det kan være lurt at du snakker med moren din om dette. Spør henne hvorfor hun vil sjekke tingene dine, og fortell henne hvordan du føler det. Kanskje dere kan sammen kan lage noen regler for hva som er greit? Vi har laget noen tips til hvordan snakke med foreldrene sine: Den vanskelige samtale

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv