30. januar 2019

skole, taushetsplikt

Hei, jeg og 2 andre venniner snakket med inspektøren på ungdomsskolen min. Vi snakket om den ene læreren vår, det var ikke noe veldig alvorlig men handlet om noe som vi syntest var plagsomt og ville få en forandring på. Etterpå så spurte læreren vår (som vi snakket om) og konfronterte oss om det vi hadde sagt om han. Brøt ikke inspektøren taushetsplikten, når hun sa hvem som hadde sagt dette? Kan vi få noe erstatning, eller penger? Håper på svar:)

Hei,

Takk for spørsmålet.

På bakgrunn av det du skriver til oss, ser det ikke ut til at inspektøren har brutt taushetsplikten. Vanligvis vil inspektøren måtte snakke med læreren det gjelder for å få til den forandringen dere har bedt om. Læreren må få vite hva dere har sagt. Vanligvis også hvem som har sagt det.

Taushetplikten gjelder personlige, private ting som handler om deg. Det kan handle om din helse, personlige egenskaper, om familiens økonomi eller omsorg i familien. Når det gjelder denne type temaer, så kan ikke ansatte på skolen fortelle videre det du har fortalt uten at du gir tillatelse til det. Det høres ikke ut som om det dere har fortalt til inspektøren er denne typen personlige ting.

Dere spør om dette kan være en erstatningssak. Utfra hva du skriver, tror vi ikke det er noen sjanse for at dere kan få penger eller annen erstatning for det som har skjedd.

 Her kan du lese mer om taushetsplikt i skolen

Kanskje er det lurt å ta en samtale med inspektøren slik at dere eventuelt kan rydde opp i misforståelser. Det høres ut som om skolen kunne håndtert dette på en bedre måte, for det er ikke alltid lurt at den som noen har klaget på får ansvar for å snakke med de som klager uten at det er noen andre til stede.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv