28. juni 2019

Skole, og trivsel og tilrettelegging

Hei

Ei 16 år gammel jente her, som begynner på vg2 til høsten, har søkt helsefag (2HEA).

De siste måneden, spesielt, har jeg blitt utestengt, oversett, fått spørsmål og fått kommentarer på egen kropp, mat og trening.
Hva er skolen pliktig til å gjøre?
Da jeg i april sa ifra til to av de elevene med spørsmål om å be de slutte å spørre hvor jeg er hele tiden (sliter med spiseproblematikk og får en del hjelp), så ble det verre og de begynte å utestenge. Gradvis etterhvert fikk de med seg ei til, og alle de tre her vet godt hva jeg går igjennom.

Skla ved skolestart utredes for spiseforstyrrelser fordi mye er likt i situasjonen min og en spiseforstyrrelse. Hvilken tilrettelegging kan jeg få på skolen?
På vg1 nå, så slet jeg med konsentrasjonen, det å få med meg noe, energi nok til lekser (ja, jeg vet jeg kan spise mer men det er vanskelig), det å være på kjøkkenet med klassen (men der fikk jeg ha en bestemt plass rundt bordet og kunne gå om det ble for vanskelig) og gym (der hadde jeg verdens mest fantastiske gym lærar, som gjorde at jeg fikk egen garderobe og bytte i sidene jeg opplevde mye kommentarer der og at jeg fikk fylle på med mat og det samme hva det var. Hun sa at hun var ikke så nøye på om det var frukt eller skjoloade for den del). Utestengingen og det, har gjort at jeg ikke tørr å ha framføring for klassen, og det å ta ordet. Det har jeg ikke hatt problem med før.

Ift skolesituaskonen, har jeg kontakt med elev og lærlingombudet. Ei fanatisk dame

Hva er skolen pliktig til å gjøre og hvilken tilrettelegging kan jeg få?

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår at du har hatt det vanskelig på skolen og med egen helse den siste tiden.

Som elev har du rett til å ha det bra og være trygg på skolen. Blir du holdt utenfor eller mobbet, så må du si i fra til lærer eller rektor på skolen. Skolen skal da sette igang tiltak slik at får den hjelpen du trenger. Dette gjelder også for elever på videregående skole. Les mer om mobbing på skolen.

Du skriver også at du skal utredes for om du har spiseforstyrrelser. I den forbindelse kan du stille spørsmål om dine rettigheter til tilrettelagt undervisning. De som utreder deg vil se hva slags behov du har.

Trenger du litt mer informasjon, så anbefaler vi deg å spørre elev og lærlingombudet. De kan en god del om disse temaene.

Vi håper dette ordner seg for deg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv