29. mai 2020

Skole

Hei!
Jeg lurer på noe ang en sak som har skjedd på skolen. Det er om en jente som jeg kjenner, hun sier at hennes venn har sendt henne en melding som en form for trussel, der hun ber henne om å gjøre en oppgave og om hun ikke gjør den så vil hun sende et bilde av hun uten hijab til de hun kjenner i familien hennes. Jenta lyver altså og lager en fake melding som hun viser til de voksne. Hvilke straff \rettigheter kan hun få om de finner ut at dette er ikke sant? Hun er 16 og halvt år og går på vg1.

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Det du forteller om er ikke greit, og det kan også være straffbart.

Å true med å dele skadelige opplysninger om en person for å få dem til å gjøre noe for en selv, kan være utpressing. Utpressing er forbudt etter straffeloven § 330. Hvis hun lager falske bilder kan det også være dokumentforfalskning. Det er også ulovlig. Alle som er over 15 år kan straffes.

Vi kan ikke svare sikkert på om det hun gjør regnes som utpressing eller dokumentforfalskning. Men hvis det gjør det, kan hun straffes. For å få vite mer sikkert, kan du ta kontakt med politiet og spørre om dette er lov. På denne siden finner du politiets nettpatrulje der du bor. 

Det er uansett viktig at jenta får beskjed om at hun må stoppe. Vårt råd er at venninnen din sier ifra til en voksen hun stoler på. Det kan være helsesykepleier på skolen, en lærer eller foreldrene til en venn.

Venninnen din har rett til å ha det trygt og godt på skolen. Hvis dette gjør det utrygt, har skolen en plikt til å hjelpe henne. Hun kan si ifra til en lærer eller rektor, og da skal rektor lage en plan i samarbeid med henne for hvordan de skal løse saken.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv