28. august 2019

Skole

Hei! Jeg går på ungdomsskolen, og mener at skole jeg går på bryter flere lover ofte. F.eks arbeidsmiljøloven. Klasserommet vårt har en temperatur på 28 grader. Ingen ventilasjon. Dårlig luft, i tillegg er det 30 grader ute. Vi har ikke markiser til å skjule sola. Skolen gjør svært få tiltak, de åpner vindu f.eks. Lærere og HMS ansvarlige er ikke interessert i snakke. Det har vært flere slike tilfeller og andre hendelser som har skjedd. Vet ikke hvem jeg kan klage til? Og hvilke regler bryter skolen? Hilsen Jente 15 år

Hei, og takk spørsmål!

Elever har rett til å ha et godt fysisk skolemiljø. Det betyr blant annet at det ikke skal være for varmt eller for kaldt på skolen. Helsedirektoratet sier at det skal være mellom 23-26 grader i klasserommet om sommeren og mellom 20–24 °C om vinteren.

Hvis det er kaldere eller varmere er det ikke sånn at elevene automatisk kan gå hjem, men dere har rett til å be rektor om å gjøre noe med det. Det er lurt å bruke elevrådet til å snakke med rektor og skolen. Dere kan også be foreldrene deres om hjelp. Hvis rektor ikke svarer, eller skolen ikke løser problemet, kan dere klage til fylkesmannen i det fylket dere bor i.

Her kan du lese mer om retten til et godt fysisk skolemiljø, og hvordan dere kan klage. 

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv