18. mars 2019

Skole

Hei
Jeg liker skole, og liker veldig godt å lære nye ting. Men noen ganger blir det bare altfor mye for meg. Jeg lurer på hva vi egentlig gjør på skolen. Hvorfor vi lærer det vi lærer, som masse unødvendig fakta som de fleste glemmer etter prøva. Og hvorfor blir vi bare vurdert etter karakterer. Og hvis man havner litt uttafor så skal det ikke så mye til for å få en annmerkning sengt i trynet. Jeg får selv veldig bra karakterer på skolen, 5-6 i de fleste fag. Me jeg er dritt lei og får tanker om å droppe ut.
Jeg føler at det er så mye mer jeg kunne gjort med livet mitt, som for eksempel musikk. Jeg er veldig glad i å lære instrumenter, men har ikke tid. I tilleg så driver jeg med kampsport og er med i konkurranser, men etter at jeg starta på videregående har det blitt sånn at jeg trener rundt 1-2 ganger i måneden, når jeg egentlig vil trene 3 ganger i uka! Jge vil ikke ha det sånn. Jeg er så utrolig sliten av skole. Jeg vil også ha mer tid til å være med vennene mine som betyr så utrolig mye for meg, og familien min. Jeg har familiemedlemmer på over 80 år som jeg ikke har tid til å besøke! Hva skal jeg gjøre da? Stå der i begravelsen til bestemor og angre på at jeg aldri kom på besøk?!
Nå er jeg faktisk dritt lei. Alle disse prøvene, innleveringene og presentasjonene dreper meg innvendig. Nå har jeg fått nok. Vet dere hvor mange elever som får altfor lite søvn hver natt!? Det er så mange som ikke klarer å passe på sin egen helse engang! Er det rart så mange elever blir deprimerte?
Selv har jeg fått selvmordstanker pga skole. Tanker om at jeg heller ville vært død enn å stresse så jævlig mye hver eneste dag. Barn, helt ned til 1 klasse alder sier at de stresser! Skjønner ikke dere at det er noe gærent!

Så jeg lurer på en ting! Hvorfor er vi på skolen?

Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver om noe som er veldig viktig, og alvorlig. Det er mange ungdommer som sliter fordi det er for mye press og stress på skolen. Vi forstår godt at du blir sliten og lei, spesielt når du ikke får tid til å gjøre andre ting som er viktige for deg.

Samtidig er det mange gode grunner til å gå på skolen. Selv om det ikke virker sånn nå, så vil det du lærer nå være viktig for deg senere i livet. Jo mer du lærer nå, jo større mulighet har du til å jobbe med det du ønsker senere. Du kan få flere valgmuligheter når det gjelder studier og arbeid, og det kan igjen påvirke hvor mye fritid du har, og hvordan du har det ellers i livet.

Men skolen skal ikke bare handle om fremtiden. Det er også viktig at du får en mest mulig meningsfull hverdag både på skolen og fritiden. Skolen bør være tilrettelagt sånn at du får motivasjon og arbeidsglede. Har du forsøkt å si i fra til skolen om hvordan du har det? Skolen har plikt til å tilpasse opplæringen din. Det kan for eksempel være andre arbeidsmåter, oppgaver eller lekser. Kanskje kan du få mindre lekser, eller skrive om noe som interesserer deg?  På nettsiden vår kan du lese mer om tilpasset opplæring.

Du har også en rett til hvile og fritid. Det står i barnekonvensjonen artikkel 31. Det betyr at hverdagen din ikke bare skal gå med på lekser og skolearbeid. Hvis du synes skolearbeidet går for mye utover fritiden din kan du snakke med læreren din eller ta det opp med elevrådet på skolen.

Vi tror det er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det. Det skal ikke være sånn at du får selvmordstanker fordi det blir for slitsomt. Da må skolen gjøre noe for å tilrettelegge for deg. Du har rett til å ha det trygt og godt på skolen. Hvis skolearbeidet går utover din psykiske helse, har rektor en plikt til å hjelpe deg, sånn at du får det bra. Kanskje kan dere lage en plan for hvordan du skal få mindre skolearbeid? Det kan også være til god hjelp å snakke med helsesykepleieren på skolen, eller en annen voksen. De kan gi deg råd og hjelp til hva du kan gjøre. Det kan også være en hjelp i seg selv  å snakke med noen om hvordan du har det.

Det kan også være lurt å ta en skikkelig prat med foreldrene dine. Kanskje de kan hjelpe deg å prioritere tiden, eller legge til rette, sånn at du får mer tid til familie og fritidsinteresser?

Vi håper du finner en god løsning på dette!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv