11. oktober 2019

Skilte foreldre

Hei, jeg er en 12 år gammel jente som nettopp fikk vite at foreldrene mine skal skilles. Jeg har det veldig vondt nå :(. Vi bor i et ganske stort hus akkurat nå, men vi skal alltid bo her men Mamma skal dra Til foreldrene hennes annhver uke. (Bare i en perriode) men etter vært så skal mamma og pappa leie en leilighet vær så skal de være her annhver uke hver og passe på meg og lillesøsteren min. Fks. Så er pappa her en uke og passer på meg og lillesøsteren min, å neste uke er mamma her og passer på oss en uke. Så den uken mamma ikke er her bor hun i leiligheten hennes og den uken pappa ikke er her bor han i hans leilighet. Er det lurt av mamma og pappa og gjøre sånn? Eller burde de selge huset vårt og kjøpe en leilighet vær som jeg og lillesøsteren min bytter på og være oss? Å siden det er Mamma som slo opp med Pappa så skal pappa bestemme om han vil feire jul med mamma også, mamma vil fortsatt feire jul med pappa og nyttårsaften også. Men jeg vi ikke feire jul hvis ikke den ene forelderen ikke for være med! Har dere noen tips til meg trenger det nå!

Hei!

Det var trist å høre at foreldrene dine skal bli skilt. Vi har tatt bort navnet ditt fra spørsmålet sånn at du er helt anonym.

Det er foreldrene dine som må finne ut hva som er best for din familie når de ikke skal bo sammen lenger. De skal alltid tenke på hva som vil være best for dere barna. Det du skriver om er ganske vanlig, i alle fall i starten: at barna blir boende i samme hus og foreldrene bytter på å være der. Så det kan jo være greit å begynne på den måten og se om det passer for dere. Dette er nytt for både foreldrene dine og deg, så dere må snakke sammen og finne ut hva som fungerer for dere etter hvert. Det er uansett foreldrene dine som bestemmer, men de skal høre på hva dere barna mener. 

Det samme gjelder jul og nyttår, ferier og andre store og små festdager. Det er klart det er rart i starten at alle ikke er sammen, men man kan bli vant til det. Om foreldrene dine skal feire jul sammen, må de også finne ut av, og de skal høre på hva dere barna mener. 

Det virker som om foreldrene dine forteller deg mye og at du får mulighet til å si hva du mener. Det er bra. Det er viktig at du stiller dem alle spørsmålene du har, og at du sier klart fra hva som er viktig for deg. Da blir det lettere for foreldrene dine å ta gode valg. Mange synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om dette. Vi har laget noen råd om hvordan du kan ta en vanskelig samtale med voksne her.

Det kan også være fint å ha noen andre voksne å snakke med enn foreldrene dine. Det kan være en slektning eller helsesykepleier på skolen. Du kan også bruke Kors på Halsen. Der kan du chatte eller snakke med en voksen helt anonymt, fortelle hvordan du har det og kanskje få noen gode råd. Det kan være godt å bare få snakket ut om ting hvis man er trist for noe, enten det er stort eller smått.

Vi håper det går bra med dere framover, og at du får det bedre snart!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv