9. september 2019

Skilte foreldre

Har bodd hos både mamma og pappa flere uker om gangen siden jeg var 5 år gammel, har egt aldri støtet på noen spesielle problemer før nå. Mamma har hatt en kjæreste i snart 3 år nå som jeg virkelig ikke liker. Liker ikke han og helt siden vi flyttet inn hos han for 2 år siden, har jeg innsett at jeg ikke liker levesituasjonen vår hjemme heller. Bor langt fra skolen min, vennene mine, faren min, og mitt gamle hjem. Men jeg har aldri sagt noe til mamma om det før fordi hun virket glad. Nå har de begynt å skli fra hverandre, og alt mamma sier om kjæresten sin er negativt. Det er blitt ganske åpenbart han hun ikke trives med hjemme med han lengre, derfor har jeg begynt å spurt om vi ikke kan flytte hjem igjen (til vårt forrige hus som vi leier ut), og svarene jeg får varierer fra -Ja når det står tomt, til -Absolutt ikke. Noe som gjør med sinnsykt irritert og lei meg, for jeg vil så gjerne flytte tilbake. Jeg vil flytte nærmere vennene mine, og hver gang jeg prøver å forklare dette til henne får jeg bare masse meningsløse svar tilbake som: -Men du er jo aldri med vennene dine uansett så hva gjør det om du bor hær?.
For 3 år siden før vi flyttet inn, hadde jeg venner som ikke trengte at jeg var med dem hele tiden. Nå som jeg går i 10. er det mange flere fester og generelle sammenkomster som jeg så gjerne skulle vært på, men ikke kommer meg så lett til. Hun må bare forstå at det er forskjell på en 11-12 åring sitt sosialliv og en 15 åring sitt sosialliv.
Så nå vurderer jeg veldig å flytte til pappa permanent, men jeg vil ikke såre mamma. Så hvis jeg konfronterer henne på en ordentlig måte, føler jeg at jeg enten gir henne skyldfølelse for å ha holdt meg i en situasjon jeg hater, eller at hun synes jeg er ego for å få henne til å velge mellom å enten flytte eller at jeg flytter. Vet virkelig ikke hvordan jeg skal takle eller gå framover med noe av dette..?

Hei,

Vi forstår at denne situasjonen er vanskelig for deg. Det er flere ungdommer som opplever det på samme måte som deg.

Det er foreldrene dine som har et ansvar for å ha en avtale om hvor du skal bo og hva slags samvær dere skal ha. Den avtalen som foreldrene dine laget for deg når du var mindre, er nødvendigvis ikke den samme som passer for deg nå. Det beskriver du til oss på en god måte.

Si ifra 

Det er derfor viktig at du sier ifra om hvordan du har det og hva du tenker og ønsker deg. Vi vet at mange synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om dette, nettopp fordi de er redd for å såre dem. Vi har laget en egen side som heter Den vanskelige samtalen med en voksen. Her vil du finne gode råd og tips på hvordan du kan gå fram for å snakke med dem om dette.

Avtalen om samvær og bosted kan endres, men da må foreldrene dine være enige i det. Les mer  om å endre avtale om bosted og samvær.

Vi ser at du har et ønske om at moren din og du skal flytte tilbake til det gamle huset deres. Det er viktig at hun informerer deg om hva hennes planer er, be henne om å snakke med deg om hva hun tenker videre.

Lykke til. Ta gjerne kontakt med oss igjen om det er mer du lurer på.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv