30. oktober 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Skilte foreldre

Hei! Jeg bor "nesten" annenhver hos foreldrene mine. Pappa er den som har den daglige omsorgen for meg, og får dermed barnebidrag for å ha meg. Problemet mitt er at jeg ikke føler meg sett, når jeg er der. Jeg får nesten aldri noe, slikt som yttertøy o.l. Han orker nesten aldri å kjøre meg noen steder heller. Jeg er ofte borte fordi jeg ikke liker meg så godt hjemme.
Til mamma prøver jeg også å være en del borte. Hun kjefter ofte for ingenting, og hun rakker alltid ned på meg og vekten min, utseende mitt, og hvilke valg jeg tar. Hun er ofte sint, og kjefter mye. Hva kan jeg gjøre for å få det bedre?

Hei og takk for at du skriver til oss!

Vi forstår at dette er vanskelig for deg. Du har rett til å bli tatt vare på av foreldrene dine og få god omsorg. Det er klart at barn og foreldre noen ganger kan være uenige, og at det er lov til å diskutere, men det er ikke greit at moren din kjefter på deg uten grunn eller rakker ned på deg på grunn av vekt, uteseende eller meninger du har. Dette har hun ikke lov til, og det er forbudt etter norsk lov.

Familievernkontoret er et sted hvor familier kan få hjelp til å få det bedre sammen. Det er gratis, og dere kan ta kontakt direkte. De som jobber der er eksperter på å snakke med familier som er i konflikt med hverandre eller ikke har det bra sammen. De kan hjelpe dere å finne løsninger.

Det vil anbefale deg å gjøre aller først er å snakke med moren og faren din om hvordan du har det. Har du for forsøkt å snakke med pappaen og mammaen din om de tingene du skriver til oss og fortalt de hvordan dette oppleves for deg? Av og til er det sånn at foreldre ikke helt klarer å se hvordan barna har det, og at de derfor trenger litt hjelp til å skjønne, sånn at du også får det bedre! Vi skjønner at det kan være vanskelig å snakke med foreldrene sine om sånne ting og vi har derfor laget noen tips til hvordan man kan snakke med foreldrene sine om det man synes er vanskelig. Du kan lese de her.

Om du ikke klarer å snakke med mammaen din om dette direkte, kan du prøve å snakke med noen andre voksne du stoler på, for eksempel en tante/onkel, lærer eller helsesøster. De kan hjelpe deg slik at du kan få det bedre hjemme. Kanskje er det fint å snakke med en venn eller venninne også?

Hvis du bare vil snakke med en voksen og være helt anonym, kan du prøve å ringe til Kors på halsen på telefon 800 333 21. De kan ha gode tips og råd!

Lenke til Kors på halsen

Skriv gjerne til oss igjen om det er mer du trenger hjelp til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv