5. juni 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Skilsmisse/sorg

Hei!
Moren min skal flytte til Sverige i løpet av sommeren, men jeg skal etter planen bli boende hos pappa. Dette er noe jeg absolutt ikke ønsker. Jeg hater egentlig å bo hos ham. Jeg føler meg som et objekt som alltid skal høre på hva han sier. Hvis jeg ikke gjør det, blir han dint. Da blir keg også sint. Når jeg blir sint eller lei meg (som jeg ofte blir for tiden), vil jeg gjerne få være alene en stund. Det får jeg aldri lov til god pappa. Det føles som å bo i DT fengsel uten rettigheter. Jeg har lest litt rundt på nettet, og funnet ut at det skal legges stor vekt på barnets mening i skilsmisser fra man er 12 år. Jeg er tretten. Likevel må jeg bo hos pappa. Det kommer til å bli grusomt å bo i et annet land enn moren min, og ikke minst også å bo med pappa. Dette er noe jeg ønsker å endre på. Jeg har begynt å kutte meg, og gråter ganske ofte. Jeg har også prøvd å ra selvmord, men tør ikke pga familiemedlemmer og smerter. Men jeg har ingen å snakke med. Jeg kommer til å miste all motivasjonen min ifht skole, treninger osv om denne ordningen fortsetter. Har dere noen tips? Har jeg rett til å bli hørt mer på? Hater livet:(
Setter pris på raskt svar!

Hei

Det er veldig leit å høre at du ikke har det bra.

Du har helt rett i at det skal legges stor vekt på hva du mener når foreldrene dine går fra hverandre. Det betyr ikke at du kan bestemme hvor du skal bo, men det du mener skal ha betydning for den avtalen foreldrene dine gjør.

Ingen skal behøve å gå alene med så vanskelige tanker, selvskading og selvmordstanker. Det er veldig viktig at du snakker med noen om dette.

Dersom du ikke ønsker å snakke med moren din om hvordan du har det, er det kanskje andre voksne du stoler på som du kan snakke med? Dette kan for eksempel være læreren din, helsesøster på skolen eller en venn eller venninne.

Du kan ringe til familievernkontoret der du bor. Skal kan innkalle foreldrene dine og deg til en samtale. Du kan også få en egen time alene med de som jobber der. Du finner en liste over alle familievernkontorene i Norge på nettet.

Du kan også ringe til Hjelpetelefonen. Dette er et døgnåpent tilbud der du kan snakke om vanskelige temaer. Telefonnummeret til Hjelpetelefonen er 116 123 De har også en egen nettside som heter sidetmedord.no.

Det viktigste er at du nå ber om hjelp slik at du ikke går med depresjon og selvmordstanker. I den prosessen vil du også kunne få mulighet til å snakke om utfordringene du har med foreldrene dine.

Ta gjerne kontakt med oss igjen – Send oss en ny melding eller ring oss på 22 99 39 50. Vi har åpent mandag til fredag. Vi prioriterer alltid barn og unge når de ringer oss!

Vi håper og tror at det ordner seg for deg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv