12. september 2018

Selvmord

Hei! Jeg er en jente på 12 år og tenker noen ganger på å ta selvmord. Grunnen er at jeg bare har det ikke bra på skolen eller hjemme. Hjemme er jeg mye alene og mesteparten av tiden er jeg alene. Foreldrene mine er skilt. Jeg og pappa pleier å trene sammen. Pappa føler da at han er for lite med lillesøster og når vi er alene med han behandler han lillesøster som en prinsesse mens jeg bare er «storesøster som kan lage sine egene valg». På skolen er det bare drama hele tiden og når vennene mine gjør noe dumt klarer de alltid å få meg til å se ut som om jeg har gjort noe galt. Jeg har lyst til å bytte skole, men pappa bare begynte å le når jeg sa det og mamma bare sier at det er det siste året på barneskolen så jeg må holde ut litt til. Jeg har ikke sagt noe om at jeg vil ta selvmord til mamma eller pappa eller noen. Har dere noen råd som kan få meg til å tenke lysere på livet?

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Vi er lei oss for å høre at du har det vanskelig, men det er viktig at du ikke gir opp! Alle kan få det bedre, du også!

Et tips for å få det bedre er å gjøre ting du liker. Barn som har det vanskelig har fortalt til oss at det er viktig å ha noe positivt å gjøre, sånn at man kan føle seg glad noen ganger selv om livet føles vanskelig. Finn ut hva som gjør deg glad, og gjør mer av dette. Jo oftere du smiler, jo bedre føler du deg.

En annen ting er at du må finne noen å snakke med om hvordan du har det, sånn at du ikke holder alt inni deg. Ting som er inni hodet og ikke kommer ut, blir ofte bare verre. Det kan være vanskelig i starten, men går bedre etter hvert. Noen synes det er godt å øve på å si ting høyt til seg selv først.

Det finnes flere steder du kan ta kontakt for å snakke om det som er vanskelig. Kors på halsen og Kirkens SOS er to av stedene du kan ta kontakt, enten på telefon eller på chat. Ingen trenger å få vite at det er du som har tatt kontakt. De som jobber der har snakket med mange barn og unge som har det vanskelig, og de forstår hvordan du har det.

Det er leit at foreldrene dine ikke forstår hvor vanskelig ting føles. Foreldre vil aller helst være til god støtte for barna sine, så hvis du tror du kan få dem til å forstå at det virkelig føles vanskelig for deg akkurat nå, så kan de være den støtten du trenger.

Det er uansett viktig at du snakker med noen om hvordan du har det. Har du en voksen du stoler på? Det kan være bestemor, en lærer eller en annen du kjenner. Sosiallærer på skolen eller helsesøster kan også hjelpe deg. De er vant til å snakke med barn som har det vanskelig, og mange av dem er flinke til det.

Vi håper du snart får det bedre!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv