20. februar 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Samværsrett med foreldrene om jeg ikke vil?

Jeg er ei jente på 13 år, jeg synes det er kjedelig å ha samvær med min biologiske mor og sier jeg er redd henne for å slippe å ha samvær med den narkomane morra mi… Kan hun få til samvær uten mitt ønske, eller bestemmer jeg det? Faren min og forresten? Hun har foreldreansvar vet jeg. Hilsen Meg

Hei!

Så bra at du skrev til oss.

Foreldrene dine skal ha en samværsavtale som er god for deg. På familievernkontoret kan de hjelpe din mor, far og deg å lage en ny avtale. Du har rett til å bli hørt, og siden du er over 12 år skal foreldrene dine legge stor vekt på det du mener. Familievernkontoret kan hjelpe dine foreldre å forstå at du trenger noe annet enn den ordningen du har i dag.

For å få endret avtalen er det ikke nok at du synes det er kjedelig. For selv om du synes det er kjedelig å være hos din mor, så kan det likevel være bra for deg å ha kontakt med henne. Men om du ikke har det bra når du er hos din mor, så kan samværsavtalen endres.

Dersom ikke foreldrene dine blir enige, så må en domstol ta den endelige avgjørelsen. Domstolen vil også høre på deg og det du mener. De skal velge den løsningen som er best for deg.

Her kan du lese mer om samværsavtaler: Endre samvær eller flytte

Her kan du lese mer om familievernkontoret og domstolen

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv