9. februar 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

retttigheterpå institusjon

Hei !

Jeg er en gutt på 13 år som har bodd i fosterhjem i 2 år, jeg har mistrivdes så mye at jeg har rømt flere ganger fordi jeg vil hjem eller til en annen fosterfamilie. Men nå har barnevernet i steden flyttet meg på institusjon, og det er enda verrre enn jeg hadde det før. 2 ganger har de kroppsvisitert meg og ransaket rommet mitt uten grunn, de sier det er fordi de tror jeg har farlige gjenstander, men det har jeg aldri hatt og de finner aldri noe. En gang måtte jeg også kle av meg og de gikk gjennom alle klærne mine også, har de lov til dette ? Jeg føler meg ydmyket og ensom, og vil heller bo i det gamle fosterhjemmet enn her, for her får jeg nesten ikke gå ut alene, og ikke ha besøk. Hva kan jeg gjøre, må jeg rømme herfra også for at de skal forstå hvordan jeg har det ?

Hei,

Takk for at du skriver til oss hos Barneombudet. Vi forstår godt at du føler deg ydmyket, ensom og ikke hørt. Det du opplever er tøft.

Du kan snakke med saksbehandleren din i barnevernet om hvordan du har det på institusjon. Du har rett til å ha en voksen som kan hjelpe deg å snakke med barnevernet. Hvis du har en voksen du stoler på som ikke er foreldrene dine kan du be om at den voksne hjelper deg å snakke med barnevernet. Da kan dere snakke om hvordan du har det og at du ikke trives på institusjon.

Barnevernet skal lytte til deg og legge stor vekt på det du sier. Hvis de bestemmer noe annet enn det du ønsker må de forklare deg hvorfor. Det aller viktigste for barnevernet skal alltid være hva som er best for barn.

Institusjoner kan bruke tvang for å hindre skade på en beboer, ansatte, andre beboere eller på selve institusjonen. Når institusjonen bruker tvang, skal de skrive et vedtak om denne tvangsbruken som du skal få se. Det er mulig å klage på vedtaket til Fylkesmannen. Fylkesmannen kan både behandle klager på tvangsbruk og undersøke om institusjonen følger loven. De ansatte på institusjonen har plikt å hjelpe deg med å sende en klage.

Du kan lese mer om dine rettigheter på institusjon og hvordan du kan klage her.

Hvis du trenger mer hjelp kan du skrive til oss på post@barneombudet.no.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørsmålsarkiv