4. februar 2020

Rettigheter

Hei. Jeg er en jente på snart 17 år. Jeg bor enda hjemme hos foreldrene mine. Faren min bruker og true meg med å slå av nettet for meg om jeg ikke gjør som han sier. Er det en lov mot d? Nå for litt siden måtte jeg gi han en ting som jeg har jobbet for og spart penger lenge til og kjøpt selv. Kan han ta den ifra meg da, ifølge hvor gammel jeg er? Han truet med å slå av nettet om jeg ikke ga han den. Noe som han alltid gjør når det gjelder alt. Jeg vil gjerne få et så godt som mulig svar på hva jeg kan gjøre og hvilke lover som kan hjelpe meg med å få tingen han tok fra meg tilbake, og som kan hjelpe meg å få han til å slutte å true meg. Håper på svar snarest mulig.

Hei,

Takk for at du skrev til oss.

Faren din har det som heter omsorgsansvar for deg. Det betyr at han skal bry seg om deg og hjelpe deg til å bli en bra person. Dersom du gjør noe du ikke har lov til kan faren din reagere på det, og det har han lov til fordi han har  omsorgsansvaret for deg. Det står i barneloven.

Men dersom du gjør noe galt, skal straffen han gir deg stå i forhold til det du har gjort. Noe litt galt skal ikke få en kjempestor straff.  Likevel har faren din lov til å skru av nettet dersom han mener at det er en passende straff for det du har gjort.

Faren din har ikke lov til å ta ting som er dine og kjøpt for dine egne penger. Likevel er det slik at om det han har tatt fra deg er noe du kan bruke til å skade andre eller som han mener er skadelig for deg, kan han ta det fra deg fordi han har omsorgsansvar for deg og skal passe på deg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv