26. november 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Rettigheter

Hei, jeg har noen spørsmål. Ettersom det er «black friday» dagen etter jeg skriver dette så sa jeg til moren min at jeg hadde lyst til å bruke komfirmasjons pengene mine på å kjøpe en canada goose vinterjakke, siden den ville være på salg. Hun sier at det er dårlig bruk av penger og hun vil ikke gå med på å gi meg pengene mine sånn at jeg kan bruke dem slik jeg vil. Så jeg gikk inn på deres nettside og leste meg opp på mine rettigheter ovenfor penge-gaver og lignende. Og ifølge deres nettside

Hei,

Takk for spørsmål! Så håper vi ikke tilbudet du ville bruke har gått over før vi rakk å svare deg.

Foreldrene dine har ansvar for økonomien din frem til du er 18 år. Men penger som du har spart eller fått i gave kan du i utgangspunktet bruke til det du vil. Selv om det er flere år til du blir myndig.

Unntaket kan være hvis dem som ga deg pengene ga klar beskjed om hva pengene skal brukes til, f.eks. utdanning eller førerkort.

Så er det nok lurt å lytte til argumentene til din mor. Som sagt har hun ansvar for økonomien din, og skal komme med råd om hva som er lurt. Snakk med henne på nytt og forklar hvorfor du mener dette er god bruk av pengene. Lytt også til hvorfor hun mener det er en dårlig idé.

Hvis du og moren din ikke klarer å bli enige, kan dere kontakte Fylkesmannen. Fylkesmannen er ansvarlig for verger. De kan gi moren din rett til å nekte deg å bruke pengene hvis de mener hun har god grunn til det, eller de kan hjelpe deg med å få tilgang til penger som du har rett til å bestemme over selv.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv