26. november 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Rettigheter

Hei, jeg har noen spørsmål. Ettersom det er «black friday» dagen etter jeg skriver dette så sa jeg til moren min at jeg hadde lyst til å bruke komfirmasjons pengene mine på å kjøpe en canada goose vinterjakke, siden den ville være på salg. Hun sier at det er dårlig bruk av penger og hun vil ikke gå med på å gi meg pengene mine sånn at jeg kan bruke dem slik jeg vil. Så jeg gikk inn på deres nettside og leste meg opp på mine rettigheter ovenfor penge-gaver og lignende. Og ifølge deres nettside kan ikke mine foreldre nekte meg å kjøpe den jakken, siden jeg har fått pengene i gave. Ettersom at jeg er over 15 år så bestemmer jeg da selv over de pengene. Jeg prøvde å forklare dette til hun, men hun ville fortsatt ikke. Så hva kan jeg gjøre for å stå opp for mine rettigheter? Jeg kommer ikke til å akkseptere at hun ikke repsekterer mine rettigheter.

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Du har helt rett som du sier i at du bestemmer over dine egne penger. I § 12 i vergemålsloven står det at det er du selv som bestemmer over penger som du har fått «til egen rådighet».

Penger du får i gave er i utgangspunktet «til egen rådighet», hvis ikke den som gir gaven har bestemt noe annet. I den samme paragrafen står det at foreldrene dine nekte deg å bruke pengene når det er til ditt eget beste, men at de må ha Fylkesmannens godkjenning for å gjøre det når du er over 15 år.

Dette betyr at pengene du har fått til konfirmasjonen i utgangspunktet er dine penger, og du skal kunne bruke dem på hva du vil. Foreldrene dine skal gi deg råd om hva som er lurt. De kan for eksempel si at du bør spare pengene til du blir eldre i stedet for å kjøpe en jakke. Det kan være gode grunner til å lytte til råd fra foreldrene sine.

Hvis du og moren din ikke klarer å bli enige, kan dere kontakte Fylkesmannen. Fylkesmannen er ansvarlig for verger, og kan gi moren din rett til å nekte deg å bruke pengene hvis de mener hun har god grunn til det. De kan også hjelpe deg med å få tilgang til penger som du har rett til å bestemme over selv.

Din fylkesmann finner du ved å gå inn på www.fylkesmannen.no og velge fylke i menyen der.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv