21. februar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Rett til aktivitet/skole

Jeg og min søster på 14 er i Norge nå på besøk hos mor og bror. Mor og bror(alle fra Afghanistan) har opphold i Norge. Vi har ikke og har bodd i Hellas med far i 6 år. Far har mushandla oss og mor i disse åra. Mor har søkt NOAS nå om familiegjenforening. Far er sint og truer oss. At han skal , når vi blir sendt tilbake til Hellas skal han ta oss med til Afghanistan og gifte oss. De siste ukene har han sagt han skal komme og hente oss. Vi er så redde. I Hellas har vi ikke noe liv. En far som er skem, ikke leilighet, ikke mat. Bare kirka hjelper oss. I går flytta vi på krisesenter fordi vi er redd. Det er ti min. med tog til skolen nå. Det koster for oss tre barn 150 kr dagen. Mor har ikke nok penger til dette. Har vi ingen rettigheter til hjelp hvis barnevern sier nei? (Har fått hjelp til å skrive dette)

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er leit å høre om situasjonen deres, og vi har stor forståelse for at dette må være vanskelig for dere.

Det er dessverre vanskelig for oss å gi deg et klart svar på spørsmålet ditt, fordi det vil være mange ting som spiller inn. Men det er flere dere kan kontakte for å finne ut om dere kan ha rett til hjelp.

Vi vil foreslå at dere tar kontakt med skolen for å høre om dere kan ha rett til gratis skoleskyss. Skolen kan hjelpe dere med å søke om dette. I tillegg kan dere spørre om krisesenteret har noen mulighet til å hjelpe dere med å komme dere til skolen.

Hvis dere har spørsmål om familiegjenforeningssaken, så er det UDI dere må ta kontakt med. Dere kan be NOAS om hjelp til å kontakte dem. De kan masse om dette, og kan gi dere mer veiledning og informasjon.

Dere kan også ta kontakt med Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp til barn og ungdom under 26 år. De kan hjelpe til med å finne ut av reglene og hvilke rettigheter dere har.

Vi håper dette kan hjelpe dere videre, og at situasjonen løser seg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv