23. mars 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

rett til å velge vg selv

Jeg går på vg1. Mor har bestemt seg for å flytte 15 mil unna, til et annet fylke, til kjæresten sin og sier jeg må være med. Jeg vil gjerne fortsette å gå på den skolen jeg går på og har også søkt vg2 her. Jeg er født og oppvokst her og har alle vennene mine her. Jeg har lite familie her, far bor på en annen kant av landet.
Jeg har sagt til mamma at jeg ønsker å bli boende i min hjemby, på hybel. Kan mamma tvinge meg til å flytte? Og bytte skole?

Hei,

På videregående har du rett til å velge skole selv. Det er et viktig argument for at du ikke skal måtte flytte. Samtidig har foreldrene dine ansvaret for deg fram til du fyller 18 år, og kan bestemme hvor du skal bo når du er 16 år.

Det beste du kan gjøre er å snakke med foreldrene dine om dette igjen. Foreldre har plikt til å lytte til hva barn mener. Når du skal gå i vg2 er du ganske voksen, og det du mener skal ha stor vekt.

Derfor bør du fortelle moren din hva du synes om å flytte, og hvordan du mener det påvirker skolegangen din. Det er ikke sikkert at det hjelper, men det er viktig å fortelle henne hva du mener, slik at hun kan ta det med i avgjørelsen. Hvis du tror det hjelper, kan du vise henne svaret fra oss.

Vi har laget noen råd til den vanskelige samtalen med en voksen. Kanskje de kan være nyttige for deg?

Hvis moren din går med på at du flytter for deg selv, kan du søke stipend hos lånekassa.

Hvis du opplever at det ikke nytter å snakke med moren din, kan du ringe til familievernkontoret og be om en samtale med dem. Familievernkontoret hjelper familier til å finne ut av ting sammen, det er gratis og alle kan få hjelp der.

Les mer om rettighetene dine på våre nettsider.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv