6. august 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Religion

Jeg er lei av at foreldrene mine tvinger meg til å dra til Kirken når jeg ikke har lyst. Jeg er 100% sikker på at jeg ikke tror på Gud og kommer aldri til å gjøre det

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Den religiøse lavalderen i Norge er 15 år. Det betyr at når du fyller 15 år kan du selv melde deg ut og inn av livssynssamfunn som for eksempel kirken. Til du fyller 15 år har foreldrene dine rett til å veilede deg når det gjelder valg av religion eller livssyn.

Foreldrene kan aldri tvinge deg til å tro på noe du ikke tror på, men de kan bestemme at du skal være med på ulike aktiviteter som har med livssynet til familien din å gjøre. For eksempel å dra til kirken.

Du har likevel rett til å si hva du mener og vil. Foreldrene dine har plikt til å høre på deg og tar det du sier på alvor. Det kan derfor være viktig å snakke med foreldrene dine om at du ikke alltid har lyst til å dra i kirken. Siden det ikke alltid er like lett å snakke med voksne om slike vanskelige temaer, har vi laget noen tips om hvordan du kan snakke med dem. Du kan lese dem her.

Du kan lese mer om barnets rett til egen tro på våre websider. Du kan også lese mer om barns religionsfrihet. Også på ung.no kan du lese mer om barns religionsfrihet.

Vi håper at det ordner seg. Ta gjerne kontakt om du har flere spørsmål.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv