5. april 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Religion

Hei. For en uke siden, bestemte jeg meg for å endelig si meningen min til mamma, altså at jeg ikke vil være kristen. Jeg var rettogslett lei av å bli tvingt til å dra til kirken. Mamma ble utrolig sint, og sa at jeg ikke lenger tilhører familien. Jeg trodde jo dette ville gå over og at hun ville glemme alt, men det skjedde ikke. Alle i familien(bortsett fra storebroren min) ignorerer meg fullstendig, og mamma sier at jeg bare får bo hos dem og få mat og drikke til jeg er 18, siden det er hennes oppgave, men jeg skal ikke få noe mer. Jeg er rettogslett blitt kastet ut av familien. Nå har det også skjedd at mamma ikke lager middag til meg engang, hun sier "lag noe selv", men jeg får ikke til å lage noe skikkelig. Jeg har prøvd å snakke med henne, men hun sier at jeg ikke er en del av familien, til jeg skifter mening. Jeg vil jo at denne krangelen skal slutte, men jeg vil ikke skifte mening, for jeg tror ikke på Gud. Hva skal jeg gjøre?

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Religion og kirken ser ut  til å  bety veldig mye for familien din, så mye at moren din sier at du ikke er en del av familien fordi du ikke ønsker å gå i kirken. Slik skal det ikke være.

Du har rett til god omsorg i familen din selv om dere er uenig i religiøse spørsmål. Foreldrene dine skal passe på deg, sørge for at du har det bra med deg selv og trøste deg når du trenger det. Foreldrene dine skal ta vare på deg på en god måte.

Dersom foreldrene dine fortsetter å holde deg utenfor, så bør du snakke med en annen voksen du stoler på. Det kan være en lærer eller  helsesøster på skolen du går på. Det er viktig at du får hjelp dersom situasjonen fortsetter slik du forteller oss.

Du kan også ta en titt på nettsiden til Hjelpekilden. Hjelpekilden er en organisasjon som hjelper til personer som synes det er vanskelig å vite hva man skal gjøre når en ønsker å gå ut av religiøse miljøer.

Religiøse lavalder
Den religiøse lavalderen i Norge er 15 år. Når du fyller 15 år kan du selv melde deg ut og inn av livssynssamfunn. 

Når du vokser opp i en familie hvor foreldrene har en sterk personlig tro, så kan foreldre ta med seg barna på ulike aktiviteter som har med livssynet til familien å gjøre. Likevel er det viktig at de hører på hva barna selv følger og vil. Les mer om rett til egen tro

Uansett kan ikke foreldrene dine tvinge deg til å tro på noe du ikke tror på. De har ikke lov å straffe deg for valget ditt.

Vi håper du sier ifra, og at det ordner seg for deg. Ta kontakt med oss igjen om det er noe mer du lurer på.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv