26. september 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Rasistisk pappa

Hei, for noen uker siden delte pappaen min et innlegg på facebook som jeg syntes var veldig dumt. Jeg vet ikke om jeg kan beskrive det, men det var noe med at muslimer skulle dra en hviss plass. Jeg har facebook selv, men jeg sjekker det ikke så ofte så en av besteveninnene mine kom bort til meg og viste meg det. Jeg hadde tenkt å ta det opp med han når jeg kom hjem fra skolen, men jeg torde ikke. Det var ikke før han delte enda et innlegg, at jeg gikk bort til han og spurte om han kunne slutte å dele sånt, SPESIELT på facebook. Svaret hanns var jo selvfølgelig ytringsfriheten og at jeg måtte tåle å lese slike innlegg og mye annet dritt og surr hvis jeg skulle være "venn" med han på facebook, eller så måtte jeg endre tankegangen min. Så selvfølgelig blokkerte jeg han og slettet han som venn, men så kom han kanskje en time etter jeg hadde gjort det og kjeftet på meg for det. Jeg har sagt til mamma at dette foregår, men jeg har ikke hørt at de har tatt det opp sammen. For lenge siden tok jeg også en veldig god venn med meg hjem etter skolen mamma og broren min likte henne veldig godt, men når pappa kom hjem ville han ikke hilse eller snakke med henne i det hele tatt fordi hun var muslim. Han sa også veldig mange ubehagelige og rasistiske ting til henne. I ettertid har hun sagt at det gikk greit. Jeg har forsøkt og snakke med pappa om alt det hær, men han drar bare frem ytringsfriheten og håper den kan hjelpe han i det. Jeg har faktisk også tenkt å slutte å kalle han for pappa og jeg bruker det mot han, men han slutter ikke.

Hei,

Takk for at du kontakter oss.

Vi forstår at du synes det er ubehagelig når vennene dine kommenterer at faren din legger ut det du beskriver som rasistiske kommentarer på Facebook. Det er bra at du sier fra om dette, selv om det ikke er sikkert at faren din hører på deg.

Det er heller ikke noe hyggelig opplevelse at faren din kom med nedlatende kommentarer til din muslimske venninne når hun er på besøk, og på en måte er det mer alvorlig, fordi det kan ødelegge dine vennskap og gjøre at du ikke ønsker å ha med venner hjem.

Siden det virker som om faren og moren din ikke forstår hvor alvorlig dette er for deg, tror vi det er lurt av deg å snakke med en annen voksen som du kan stole på. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller kontakte Kors på Halsen. Da kan du både få luftet ut det du føler om faren din, og kanskje få noen gode råd om hvordan du kan si fra på en enda tydeligere måte.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv