7. februar 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Privatliv

Hei. Foreldrene mine har fjernet døren til rommet mitt. Eneste grunnen til dette er fordi jeg slang døren gjentatte ganger (3 ganger), men dette har jeg gjort tidligere å. Jeg har aldri hatt lås på døren og mener selv dette er grensen, i å med moren min braser inn døren når hun vil. Spørsmålet mitt; er det greit å fjerne døren min på grunn av jeg slang døren? Bekymringer ovenfor privatlivet mitt (nettvett feks.) er ikke en del av saken, det å slenge døren er det eneste. Jeg har sagt unnskyld gjentatte ganger, men ingen av foreldrene vil godta det. De har selv truet med å rommet mitt slikt i 1 år, noe jeg mener er for drøyt. Jeg finner ingen artikler eller regler om "å slenge dør" er en gyldig grunn for å innvandrere en tenåringsjentes privatliv. Jeg spør dette også for å vise foreldrene mine svart på hvitt om loven, i håp med å få satt opp døren igjen.

Hei!

Takk for spørsmålet ditt!

Det finnes ingen lover eller regler om hva foreldrene dine kan gjøre når du slenger døra. Men du har rett til å ha et privatliv, også i huset der du bor. Det betyr for eksempel at du bør få ha tid for deg selv, og at foreldrene dine skal respektere at de ikke alltid får vite alt du gjør.

Å fjerne døra til rommet ditt høres ekstremt ut, og vil sjelden være greit, med mindre de har en god grunn. En god grunn kan for eksempel være at de er redd for at du kan komme i farlige situasjoner, og at det er helt nødvendig å følge med på deg. De må være så bekymret at det ikke er noen andre løsninger.

Dette om retten til privatliv står i barnekonvensjonens artikkel 16. Ungdommer har rett til mer og mer privatliv etter hvert som de blir eldre. Her er en lenke til Barneombudets side om retten til privatliv. 

Hvis du mener foreldrene dine overreagerer, er det viktig at du forklarer dem hvorfor. Dersom du synes dette er vanskelig å ta opp med dem, har vi laget en side med tips til den vanskelige samtalen med en voksen.

Hvis vi ikke har forstått spørsmålet ditt riktig, må du gjerne skrive til oss igjen.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv