25. mars 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Piercing i navelen

Jeg har veldig lyst på piercing i navelen, og har snakket mye om det i det siste. Foreldrene mine sier at jeg må vente til jeg blir 18. Jeg spurte mamma om hvorfor min stemme ikke ble prioritert mer enn den gjorde og hvorfor jeg ikke fikk bestemme over min egen kropp. Svaret hennes var at jeg ikke fikk bestemme selv før jeg var 18, og jeg forstår det, men det er fortsatt min kropp og jeg bestemmer over den. Grunnen til at jeg vil ha piercing er fordi jeg har gått gjennom mye de siste årene og jeg vil at denne piercingen skal symbolisere at jeg har kommet over det og gått videre. Derfor er piercingen så viktig for meg og det knuser meg at jeg ikke får ta den. Hva kan jeg gøre videre i denne situasjonen?

Hei og takk for spørsmålet ditt.

I utgangspunktet er det ingen aldersgrense for piercing, men de fleste seriøse studioene som utfører piercing krever at kunden må være 16 eller 18 år.

Foreldre skal la barn få bestemme mer og mer selv ettersom barna blir eldre. Les mer om Hva bestemmer foreldrene dine?. Samtidig kan foreldre ha grunn til å nekte barn å gjøre noe de mener kan være farlig eller skadelig. Det kan være en risiko for infeksjon når man får piercing hvis det ikke håndteres riktig.

Du bør snakke med foreldrene dine og forklare hvorfor en piercing er så viktig for deg akkurat nå. Selv om de ikke endrer mening så kan dere kanskje sammen finne noe annet symbolsk du kan gjøre for å markere endringen i livet ditt.

Barneombudet har en side som heter Den vanskelige samtalen med en voksen. Vi tror du kan finne noen gode råd for hvordan du kan ta opp vanskelige temaer i familien. Håper dette kan være til nytte for deg.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv