6. mars 2019
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Pappas nye dame

Pappa har blitt kjæreste med læreren til lillebroren min. Han skal flytte fra oss og til henne. Lillebroren min stiker av fra skolen hver dag. Jeg tror mamma har blitt syk av alt. Hun sover ofte. Jeg klarer å snakke omm dette med alle, men alle voksne sier jeg bare må venne meg til dete. Men vi greier det ikke og alt blir bare rot og jeg er ofte sint på skolen og nå sier de at hvis jeg ikke sjerper meg må de gi meg dårlig karakter i oppførsel. Hvorfor vil ingen hjelpe oss?

Hei og takk for at du skriver til Barneombudet.

Vi skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg og familien din. Vi skjønner også godt at det er frustrerende når de voksne bare sier at dette er noe du må venne deg til.

Du har rett til å ha det trygt og godt, både hjemme og på skolen. Hjemme er det foreldrene dine som skal passe på at du har det bra, og gi deg den støtten du trenger. På skolen har lærerne og rektor ansvar for at du har det bra. Det er derfor viktig at både foreldrene og skolen forstår hvordan du har det.

Noen ganger kan det være vanskelig for foreldrene å forstå hvordan barna har det og gi dem den støtte de trenger. Da kan det være fint at familien får hjelp. I slike situasjoner kan familier få hjelp på familievernkontoret. Hjelpen på familievernkontoret er gratis. Du eller en av foreldrene dine kan ta kontakt med dem.

Om du vil snakke med noen helt utenfra, anbefaler vi deg å kontakte ‘Kors på halsen’, Røde Kors sin ungdomstelefon. Du kan chatte, ringe eller sende en e-post til dem. De er flinke til å lytte til ungdom og hjelpe dem videre om de vil. Du kan være anonym.

Det er også viktig at skolen vet at du har det vanskelig og hvor sinne kommer fra. De har et spesielt ansvar for å hjelpe barn som har det vanskelig og skal ta hensyn til situasjonen du er i. Du skriver at du klarer å snakke med ‘alle’ om situasjonen, men at ingen hjelper. Har du prøvd å snakke med en lærer du stoler på eller med helsesykepleier (helsesøster) på skolen din? De pleier å være flinke til å snakke med barn og å hjelpe dem videre.

Vi håper at du får den hjelpen du trenger.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv