14. mai 2018
Dette spørsmålet og svaret er over 1 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Overvektig?

Jeg er 12 år og ca. 160 høy, er jeg overvektig? Jeg veier 57 kg, og alle klassekameratene mine veier mye mindre. Jeg liker ikke å dusje i gymmen og svømmingen, for jeg føler meg annerledes. Dette gjør meg også veldig deprimert, men det er det ingen som vet. Hva skal jeg gjørs?

Hei !

Så fint at du skrev til oss.

Det er ikke sånn at du er overvektig fordi om du veier mer enn andre i klassen. Vi har alle forskjellige kropper, og derfor må vi også veie ulikt – og det er helt greit. Det er ikke sånn at den som veier minst er den sunneste. Tvert om kan en kropp veie mer på grunn av mye muskler.

Ofte har det ikke noe å si om vi er den som veier minst eller mest. Problemet er at man ikke vil skille seg ut. Det er dumt at det er sånn. Da trenger en noen som kan hjelpe. Dersom du går rundt og er deprimert, og gruer deg til gym og svømming, da er det viktig at du prater om det med noen som du stoler på.

Helsesøster på skolen vet alt om kropp, og hvordan det er å være lei seg fordi en ikke ser ut akkurat sånn som en drømmer om. Dersom du tar kontakt med helsesøster, så skal hun ta deg på alvor og hjelpe deg.

Men du kan også hjelpe deg selv. Det som skjer er nemlig at jo oftere vi sier noe, og mer tror vi på det. Dersom du sier til deg selv at du veier for mye – så tror du til slutt på det, selv om det ikke er riktig. Det vi sier eller tenker ofte, det setter seg fast.

Vi har derfor et tips: Still deg foran speilet og si tre pene ting om deg selv. Si det høyt, og smil til speilbilde ditt når du sier det. Det føles kanskje rart og litt teit i begynnelsen, men det betyr bare at det er uvant for deg å si pene ting til deg selv. Det er derfor du må øve på det. Stå foran speilet, smil til deg selv og si «Jeg er sååå pen!» eller «Du så fin kropp jeg har!» eller «Jeg er vakker!» Finn på det som du vil si til deg selv, og si det høyt med et smil. Jo oftere du gjør det, jo flottere vil du føle deg. Til slutt vil du klare å se hvor pen du egentlig er.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv