9. februar 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 2 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Om taushetsplikt

Jeg er ei jente på 16 år som er en av flere som har fått medhold av fylkesmannen ang skolens brudd på opplærings loven. Blir mobbet plagd og totalt utfrosset på skolen og rektor og lærer har blitt verre etter jeg fikk medhold på klagen. De har meldt meg til barnevern, ringte den forje psykologen min, helsesøster osv. Nå har jeg utviklet sosialangst etter dette og har begynt hos psykolog på bup. Jammen ringer hun fra skolen dit også. Bup er også i møte med barnevern og skole, noe jeg ikke har bedt om. Synes dette er stressende, trodde og håpet at skolen mfl ikke skulle ha så mye kontakt med bup. Må vel være taushetsbelagt også vel? Vil ha hjelp på bup for sosialangsten, ikke innblandinger og uro. Hvilken rettigheter har jeg og kan de bare gjøre sånn?

Hei

Så fint at du skriver til oss. Vi skjønner godt at dette er vanskelig.

Psykologen din har taushetsplikt. Han eller hun kan ikke fortelle skolen noe du forteller, uten at du har gitt tillatelse til det.

Skolen kan ta kontakt med barnevernet hvis de er bekymret for deg. De kan også be BUP om råd til hvordan de kan skape et godt skolemiljø for deg. Dette er fordi skolen har ansvaret for at du har det bra på skolen, og plikt til å innhente hjelp hvis de trenger det. Det er ganske vanlig at BUP, barnevern og skole har slike samarbeidsmøter, slik at skolen får råd til hva de kan gjøre. Men selv om BUP kan gi skolen generelle råd, kan de ikke gi opplysninger om hva du forteller psykologen din.

Du har rett til å få informasjon om hva som blir sagt i møtene, og si din mening om dette. Hvis du vil, skal du også få delta på møtene.

Vi tror det er lurt å snakke med psykologen din om dette. Du kan fortelle at dette skaper uro hos deg, og spørre om psykologen har noen råd til hvordan dere kan løse problemet. Han eller hun kan også fortelle deg hvorfor de har møter, og så kan du gi innspill til hva du vil de skal snakke om.

Du skriver at du har fått medhold av Fylkesmannen for brudd på opplæringsloven. Vi forstår det slik at dette gjelder mobbingen? I så fall skal rektor sørge for at du får det bra, og lage en plan for dette arbeidet. Hvis tiltakene ikke hjelper, anbefaler vi at du gir beskjed til Fylkesmannen.

Vi synes det er veldig bra at du får hjelp av BUP, og håper du får den roen du trenger fremover. Ta gjerne kontakt med oss igjen hvis noe er uklart, eller du trenger flere råd.

Vennlig hilsen oss i Barneombudet

 

 

 

Spørsmålsarkiv