20. januar 2017
Dette spørsmålet og svaret er over 3 år gammelt. Lover og regler kan ha endret seg siden da. Spør gjerne på nytt om du er usikker.

Om taushetsplikt

Jeg er en jente på snart 16 år, som går hos spesial psykolog på bup pga sosialangst og andre bivirkninger grunnet mobbing på skolen. Barnevernet er inne i bildet, noe de har vært i over 7 måneder.De har vært en del på skolen og snakket med meg, møtt meg og foreldrene mine på kafe ett par ganger. Bv har også kjørt meg til bup, da det er ett stykke dit. De er egentlig ganske greie. Så til spørsmålet har barnevernet fritt innsyn til det jeg forteller til psykologen på bup og har de eventuelt rett til å vite noe? Psykologen sier hun har taushetsplikt.

Hei

Så fint at du skriver til oss.

Psykologen din har taushetsplikt. Barnevernet har ikke fritt innsyn i det du forteller til henne, og hun kan ikke fortelle barnevernet hva du sier til henne.

Det finnes likevel noen unntak fra taushetsplikten. Hvis det du forteller til psykologen er veldig alvorlig må hun varsle barnevernet eller foreldrene dine. Med alvorlig mener vi at ditt liv eller din helse er i fare. Hvis du blir utsatt for omsorgssvikt eller mishandling hjemme, skal hun varsle barnevernet. Frem til du er 16 år kan også foreldrene dine gi samtykke til at BUP gir informasjon om deg til Barnevernet.

Det er fint å høre at du får hjelp av psykolog og barnevernet. Derfor er det også viktig at du føler du kan stole på psykologen. Som sagt vil hun ha taushetsplikt om det aller meste du sier til henne. Hvis du er usikker kan du be henne forklare nøye for deg i hvilke tilfeller hun kan gjøre unntak fra taushetsplikten.

Vi håper dette var til hjelp! Hvis ikke kan du kontakte oss igjen.

Vennlig hilsen oss i Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv